Terug

Volg Hart van Nederland

Rijk sluit studenten uit, maar Tilburg geeft ze toch energietoeslag: 'Studenten komen in financiële problemen'

Rijk sluit studenten uit, maar Tilburg geeft ze toch energietoeslag: 'Studenten komen in financiële problemen'

nieuws

15 sep 2022, 13:44

Een deel van de studenten uit Tilburg kan vanaf donderdag energietoeslag aanvragen. "Goed nieuws", vindt Joram van Velzen, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB). Tilburg is een van de weinige gemeenten die deze toeslag voor studenten biedt zonder enige ondersteuning van het rijk. Toch klinkt het allemaal mooier dan dat het is.

Studenten met een zelfstandige woonruimte in de stad kunnen 1300 euro toeslag krijgen. "Er zijn verschillende signalen uit de stad en van de raad dat we niet langer kunnen wachten. Studenten die zelfstandig wonen, hebben namelijk dezelfde energiekosten als niet-studenten. Zij komen in de financiële problemen", vertelt wethouder bestaanszekerheid Esmah Lahlah.

Advies om studenten uit te sluiten

Hiermee wijkt de gemeente af van de landelijke richtlijnen. Het kabinet had namelijk geadviseerd om studenten geen toeslag te geven. "Oneerlijk", vindt Joram van Velzen van de LSVB. Nederlanders met een laag inkomen krijgen de energietoeslag wel om een deel van de oplopende kosten voor gas en elektra te kunnen bekostigen. Ben je student? Dan val je dus buiten de boot. "Dit is zo onrechtvaardig. Het is goed dat de overheid ondersteuning biedt, maar doe het dan voor iedereen die het nodig heeft. Jongeren worden nu buiten beschouwing gelaten en dat zijn wij spuugzat."

Veel studenten wonen echter nog bij hun ouders en bij veel anderen zitten de energiekosten inbegrepen bij de huur van de kamer. Hun woonsituatie zou ‘te divers’ zijn, zo zegt het kabinet. Een onbegrijpelijke beredenering vindt Van Velzen en daarom heeft het LSVB een brief geschreven aan minister Carola Schouten (Armoede). Er staat een gesprek gepland met de minister, de LSVb vakbond en Vakbond FNV Young & United.

"Gemeenten willen wel, maar hebben het geld niet", vertelt Van Velzen. "Het is de taak van de overheid om iedere kwetsbare Nederlander te helpen, zo ook de student. Dit moet geregeld moet worden. Als het rijk geld beschikbaar zou stellen, dan zullen er veel meer gemeenten volgen."

Behoorlijk wat eisen

Geluk voor de Tilburgse student zou je denken, maar er zitten ook wat haken en ogen aan de toeslag. Wil je als student in aanmerking komen? Dan moet je aan behoorlijk wat eisen voldoen. Zo moet je een zelfstandige woonruimte hebben. Dit wil zeggen dat het huis een eigen adres, een eigen keuken, wc en badkamer en een eigen voordeur heeft die ook op slot kan. Ook moeten de studenten een laag inkomen hebben en de woonkosten en de energierekening zelf betalen om in aanmerking te komen voor de toeslag.

De hoge eisen vind Van Velzen een nadeel. "Dat zou niet mogen meetellen. Het zou niet moeten uitmaken in welke woning je woont en wat je leeftijd is."

'Meer lokale rechtszaken'

Het getouwtrek over de energietoeslag voor studenten duurt al een tijdje. Als het kabinet voet bij stuk houdt, legt de landelijke vakbond zich daar niet bij neer. "Dan gaan wij meer lokale rechtszaken voeren, zodat elke grote studentenstad hiervoor in aanmerking komt."

Onlangs bepaalde de rechtbank in Arnhem dat de gemeente Nijmegen studenten niet mag uitsluiten van hulp.

ANP/Hart van Nederland

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.