Terug

Volg Hart van Nederland

Rijden we in 2030 allemaal in een waterstofauto? Drie studententeams willen de beste maken

nieuws

11 juni 2021, 21:41

De regering wil dat we in 2030 allemaal onze diesel- of benzineauto hebben ingeruild voor een elektrische auto of auto op waterstof. Studenten van drie universiteiten zijn al jaren bezig om waterstofauto's te perfectioneren. Vrijdag strijden ze tegen elkaar in de 'Hydrogen Efficiency Challenge': wie heeft de meest efficiënte auto?

Jaarlijks doen de teams mee aan de internationale Eco-marathon, waarin teams van over de hele wereld de strijd met elkaar aangaan. Nu de wedstrijd door corona voor de tweede keer op rij niet doorgaat, besluiten de teams elkaar dan maar uit de dagen.

De auto's waarmee studenten van de TU Delft, de universiteit van Twente en HAN University racen, kunnen niet zo de weg op, maar de studenten ontwikkelen wel steeds efficiëntere motoren. De eerste waterstofauto's en bussen rijden inmiddels al op de openbare weg.

Auto van de toekomst

Volgens hoogleraar Ad van Wijk zal de keuze over een jaar of tien niet meer diesel of benzine, maar batterij of waterstof zijn. "Eigenlijk zijn het allebei elektrische auto's", legt de expert uit. "Bij een waterstofauto wordt van waterstof in combinatie met zuurstof elektriciteit gemaakt. Het afvalproduct is brandschoon water." Ook voor de productie van waterstof is elektrische energie nodig.

Voor welke auto iemand zal gaan kiezen, ligt volgens de hoogleraar vooral aan de afstand die ermee gereden moet worden. Een waterstoftank kan net als een benzine- of dieselauto binnen een paar minuten worden volgetankt bij speciale tankstations die er moeten gaan komen. Het opladen van een elektrische auto duurt veel langer.

Alleen nog elektrisch in 2030

Samen met acht andere EU-landen heeft Nederland de Europese Commissie zo'n maand geleden gevraagd het verdwijnen van auto’s met een verbrandingsmotor te versnellen. Nederland wil zo bereiken dat er in 2030 alleen nog auto's op elektriciteit en waterstof rijden.

Ook bij de aankomende Olympische Spelen in Tokio speelt waterstof een belangrijke rol. Het Olympische dorp zal namelijk volledig voorzien worden van energie gemaakt uit waterstof. Zelfs de Olympische vlam is op waterstof en kleurt daardoor wat rood.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.