nieuws
22 sep 2022, 23:12
Uit eten gaan en dan een toeslag betalen vanwege de torenhoge energieprijzen. Het klinkt als een slechte grap maar in Zoetermeer is het inmiddels de werkelijkheid. Bij restaurant Achteraf in de Zuid-Hollandse plaats kunnen ze niet tegen de huidige gasprijzen op koken. Vandaar dat klanten binnenkort een toeslag op hun bord krijgen.
De torenhoge energierekening sleept de horeca een nieuwe crisis in. Om het wel leuk te houden voor zijn restaurant heeft restauranthouder Dirk Braam een creatieve oplossing op bedacht.
Iedere gast die komt eten betaalt voordat er ook maar iets op je bord ligt €2,50 aan energietoeslag “Ik wil de prijzen van het eten en drinken niet weer moeten verhogen. Dus benoem ik waar ik extra geld voor moet rekenen: het betalen van gas en stroom. Klanten hebben daar begrip voor”, aldus Dirk.
Horeca Alliantie heeft per deze week een telefoonlijn geopend voor de drieduizend horecaondernemers die zij vertegenwoordigd. “Eigenaren van horecazaken kunnen bij ons hun verhaal kwijt. Deze verhalen worden gebundeld en volgende week aan de Tweede Kamer aangeboden. Net als de rest van Nederland wordt de horeca op dit moment opgezadeld met historisch hoge energierekeningen."
Anders dan bij particulieren kunnen de energierekeningen voor restaurants oplopen met tienduizenden euro’s per jaar extra. "Dit kan de ondernemer niet doorberekenen aan de klant", legt Frans van Rooij van Horeca Alliantie uit. "Simpelweg omdat uiteten of een borrel dan veel te duur wordt. Burgers kampen zelf ook met oplopende prijzen en haast onbetaalbare rekeningen”, vertelt van Rooij verder.
"In de miljoenennota zijn geen plannen voor horecaondernemers en overig mkb’ers opgenomen. Politiek Den Haag moet ons duidelijkheid geven. Wij hebben hen nodig in deze crisis. Voor burgers komt er een energieplafond. Ondernemers hebben soortgelijke plannen nodig. Anders dreigt 70 procent van de horeca binnen een jaar failliet te gaan. Het wordt tijd dat het kabinet wakker wordt geschud."
Restauranteigenaar Dirk wacht niet op een beslissing uit Den Haag. “Dat kan ook niet”, vertelt hij. “Mijn energierekening zal naar verwachting met 40.000 euro per jaar toenemen. Ik moet nu actie ondernemen om te kunnen overleven. De energierekening moet worden terugverdiend, anders nekt het mijn bedrijf. Ik weiger de prijzen op de kaart te verhogen", vertelt Dirk.
"Een biertje van €4,50. Dat is toch belachelijk? Daarom benoem ik de toeslag apart op de rekening: €2,50 per diner. Eten en drinken wordt dus niet duurder. Klanten hebben er begrip voor. Zij zien ook in dat ik mijn horecazaak anders niet draaiende kan houden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.