Terug

Volg Hart van Nederland

Reizigers de das omdoen: tot en met 23 april geen treinen bij Molkwerum

nieuws

23 mrt 2023, 19:04

Spoorbeheerder ProRail is nog zeker tot en met 23 april bezig met werkzaamheden aan de Friese spoordijk bij Molkwerum waarin een das huist. De gangen die dassen hebben gemaakt kunnen ervoor zorgen dat het spoor verzakt. Sinds 13 maart rijden daarom tussen Workum en Stavoren geen treinen. ProRail verwacht dat het treinverkeer er maandag 24 april wordt hervat.

De das is een beschermde diersoort en daarom mag ProRail niet zomaar aan de slag. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaf donderdag een ontheffing. Een ecoloog en een dierenarts kijken mee bij de werkzaamheden.

Inmiddels is er een alternatieve dassenburcht gerealiseerd, een berg grond op enige afstand van het spoor waar de dieren kunnen graven. Ook ligt er gaas op de dijk en is het gras gemaaid om de omgeving minder aantrekkelijk te maken voor de dassen. ProRail wil de dijk ook nog 'daswerend' maken door tot diep in de grond een hekwerk te plaatsen waar de das niet onderdoor kan graven en niet ook niet overheen kan.

Sinds 13 maart ligt het treinverkeer tussen Workum en Stavoren al volledig stil door de dassen. Hart van Nederland ging er langs:

Dassen leggen treinverkeer stil
0:32
Dassen leggen treinverkeer stil

Dassentunnels opsporen en volgen

In de gangen die de dassen in de spoordijk hebben gemaakt is ook eenrichtingverkeer ingesteld. Een klep op het uiteinde van een gang zorgt ervoor dat een das wel naar buiten kan, maar niet naar binnen.

Vanaf 3 april wordt ruim honderd meter spoor weggehaald. Ook wordt voorzichtig gegraven om de dassentunnels op te sporen en te volgen, meldt ProRail. Als er dan nog dassen in de burcht worden aangetroffen, moet de dierenarts die verdoven. De dassen gaan vervolgens tijdelijk naar een opvang. Als de werkzaamheden klaar zijn, mogen ze naar de vervangende burcht.

Brabant

Ook in het Brabantse Esch zorgt een dassenburcht onder het spoor voor problemen. Zeker tot dinsdag rijden er daarom geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. ProRail wacht nog op een ontheffing om maatregelen te kunnen nemen. Zolang die er niet is, is niet te zeggen wanneer het treinverkeer op dit traject kan worden hervat.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.