nieuws
7 mei 2021, 21:28
De Reddingsbrigade wil in de toekomst met een drone kijken of er mui-stromen voor de kust zijn. Door deze stromen komen zwemmers vaak in de problemen. Vrijdagmiddag werd de drone voor het eerst getest op het strand van Julianadorp, de plek waar vorig jaar een Poolse man om het leven kwam toen hij in een mui belandde.
Het ontdekken van mui-stromingen zijn de belangrijkste reden om deze nieuwe drones in te zetten, maar het is ook de bedoeling dat reddingsboeien met de drone naar een drenkeling kunnen worden gebracht. "Er gaat zoveel mogelijk zijn met dit ding, het is niet voor te stellen eigenlijk," vertelt Robin Zeinstra van de Reddingsbrigade. Hij is maar wat blij met de hulp van de drones. "Dat gaat echt levens redden."
Jim van der Mee van DroneQ faciliteert de drones voor de Reddingsbrigade. "Wij zijn met een project bezig genaamd Veilig Strand Duin toerisme. Een van de onderdelen daarvan is het proberen vast te leggen van mui-stromingen. Dit zodat we in de toekomst, door middel van drones, stromingen kunnen detecteren", vertelt hij. "Soms zijn mui-stromingen niet goed te vinden. Van bovenaf heb je een beter beeld en kan je sneller handelen."
Muien kunnen erg gevaarlijk zijn en zorgen jaarlijks voor meerdere drenkelingen. "Ze kunnen heel hard stromen. Hoe goed of hard je ook kan zwemmen, je kan er niet tegenin," legt Zeinstra uit. Het beste wat je kan doen als je in een mui terecht komt, is je gewoon laten meedrijven tot je er vanzelf uit drijft.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.