nieuws
21 juli 2021, 10:50
Bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam staat het woensdagochtend al vol met mensen die een laatste groet willen brengen aan Peter R. de Vries. Sommigen hebben sinds de aanslag geen oog meer dicht gedaan. "Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed."
Volg het publieke afscheid van Peter R. de Vries op de voet in ons liveblog
Ook Kenneth staat al vroeg in de rij om afscheid te nemen van de vorig week overleden misdaadverslaggever. Hij mocht ooit met hem een borreltje doen voor een rubriek in Het Parool, vertelt hij aan Hart van Nederland. De journalist maakte een onuitwisbare indruk op hem.
"Hij was de enige BN'er die ik wilde ontmoeten, maar het heeft lang geduurd voordat het ervan kwam." Toen het moment was aangebroken, was Kenneth "poepienerveus". "Zo erg dat ik hoopte dat hij niet kwam, haha!" De Vries stond op hem te wachten bij café De Blaffende Vis. Het gesprek duurde veel langer dan eigenlijk de bedoeling was, want de twee mannen hadden een klik.
"Als je Peter ontmoet, vergeet je 'm nooit meer. En, hij vergeet jou ook niet", weet Kenneth. Want zo'n vier weken geleden liep Kenneth de misdaadverslaggever in Amsterdam nog tegen het lijf. "Hij riep: 'Hey Kenneth!'"
Hij wilde volgens Kenneth weten hoe het met hem ging. "'Bel me nou een keer even, dan kunnen we afspreken', zei Peter. Toen zei ik nog: 'Als jij zorgt voor een kogelvrij vest.' Hij moest vreselijk lachen. Ik zwaaide naar hem toen ik weg liep. Voor de laatste keer."
Kenneth had Peter nog geappt toen hij hoorde dat hij aan de slag ging als vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces. Eerder werden de broer en advocaat van de kroongetuige al geliquideerd. "Ik schreef hem: 'Jezus man, wat doe je nu?' Hij appte terug: 'Bedankt voor je bezorgdheid, maar het komt goed.' En dan dit bericht...", stamelt Kenneth geëmotioneerd.
Nu staat ook Kenneth voor Carré om afscheid te nemen. "Ik móest hier zijn", vindt hij. "Je kon tegen Peter wel zeggen: doe voorzichtig, doe kalm aan. Maar als ik dat wilde zeggen wist ik: nee, Peter was op missie. De R. in Peter R. de Vries staat voor rechtvaardigheid!"
Twee vriendinnen verderop in de rij hebben speciale Peter-shirtjes laten maken, vertellen ze. Ze willen een witte roos in Carré leggen en later een rode roos op de Lange Leidsedwarsstraat, de plek waar de misdaadverslaggever twee weken geleden werd neergeschoten na een uitzending van RTL Boulevard.
"Deze man verdient een groots afscheid", vinden de vrouwen. "Hij heeft zich zo ingezet voor de wereld, voor rechtvaardigheid. Hij heeft zoveel mensen geholpen en helaas heeft hij het niet gered." Ze duimden voor een wonder en dat De Vries weer helemaal de oude zou worden. "Want al je íemand een wonder had gegund, was hij het wel. Als iemand het had verdiend, was hij het."
De dames doen sinds de afschuwelijke gebeurtenis geen oog meer dicht en hebben heel veel gehuild. "Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed", vertelt een van de vrouwen, die woensdag vanuit Castricum naar Amsterdam is afgereisd om afscheid te nemen. "Je denkt er de hele dag aan."
"Ik ga je zo missen, dat ga ik zeggen", zegt haar vriendin in tranen. "En daarna moeten we verweken dat hij er niet meer is."
Op het stadhuis van Amsterdam hangen de vlaggen woensdag en donderdag halfstok. "Hiermee staan we stil bij het afscheid van Peter R. de Vries", laat de gemeente weten op Twitter. "Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn familie." Donderdag nemen familie van vrienden in besloten kring afscheid van De Vries.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.