Terug

Volg Hart van Nederland

Geen ontsnappen aan torenhoge energierekening: 'Het is kiezen uit hoog, hoger en hoogst'

nieuws

8 okt 2021, 16:10

De gasprijzen gaan door het dak en dat gaan we vroeg of laat allemaal voelen in onze portemonnee. Wat te doen? Nu nog snel even overstappen? Prijsvergelijkingssite Pricewise schetst een somber beeld: "Die tijden zijn voorbij, eigenlijk kun je nu niks meer doen."

Thomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, legt aan Hart van Nederland uit dat het aantal aanbiedingen gigantisch is teruggelopen. Stuntprijzen voor nieuwe klanten zijn er helemaal niet meer bij. "Wij geven normaal gesproken mensen advies over wat ze kunnen doen, naar wie ze kunnen overstappen. Maar dat punt zijn we eigenlijk al voorbij. De prijzen zijn zo absurd hoog, dat het niet meer over besparen gaat. Het is kiezen uit hoog, hoger en hoogst."

'Aanbod heeft dezelfde prijs'

Bij de vergelijkingssite staan de telefoons roodgloeiend door bezorgde consumenten. "Er wordt nog wel overgestapt, maar bijna iedereen zit klem", merkt Bleker. "We kunnen een gesprek voeren over de voor- en nadelen, maar we zijn nu op het punt aangekomen dat niemand meer aan die prijzen kan ontsnappen."

Bij Pricewise krijgen ze volgens de specialist veel schrijnende verhalen te horen van mensen van wie hun energiecontract binnenkort afloopt. "Zij gaan als ze verlengen van een maandbedrag van 120 euro naar 320 euro en kunnen dat niet meer betalen. Het probleem is dat het aanbod wat beschikbaar is, dezelfde prijs heeft."

Contracten voor langere tijd

Ook mensen die een contract voor een langere periode hebben afgesloten, zitten niet helemaal veilig, denkt de deskundige. "Je ziet nu dat leveranciers proberen om eenzijdig contracten op te zeggen. Dus mensen met een heel voordelig contract krijgen dan een brief dat de leverancier stopt, of een brief met een nieuw aanbod."

Of dat wettelijk mag, is nog maar de vraag. Toezichthouder ACM is zich daar nu over aan het beraden. "Dat is nog wel even spannend", aldus Bleker. "Dan denk je je goed te hebben ingedekt met een gunstig tarief voor langere tijd, maar mogelijk ben je toch aangewezen op een nieuwe leverancier met de prijzen van nu, dus ontkom je ook niet aan de prijsstijgingen."

Gaat het kabinet ingrijpen?

De verlossing zou moeten komen door goed nieuws uit Den Haag. Alleen een pot geld van de overheid lijkt de pijn bij burgers te kunnen verzachten. Minister Wopke Hoekstra van Financiën hintte donderdag al dat het kabinet misschien gaat ingrijpen, zeker als de gasprijzen nog verder stijgen en de energierekening onbetaalbaar wordt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.