nieuws
29 juli 2019, 08:22
Bijna tweehonderd vrouwen laten ieder jaar preventief hun borsten verwijderen, omdat zij door een genfout een veel hogere kans op borstkanker hebben. Ze zijn drager van één van de twee erfelijke genfouten BRCA1 en BRCA2 en hebben daarom zo'n 70% kans om de ziekte te krijgen. Maar uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt nu dat preventieve borstamputatie niet nodig is voor dragers van het BRCA2 gen, schrijft het AD. Tot nu toe werd er gedacht dat de kans op overleving het grootst was als vrouwen hun borsten laten weghalen voordat ze ziek worden. Lees ook: Erasmus MC: 'Therapie borstkanker en kurkuma gaan niet goed samen' De overlevingskansen van vrouwen die BRCA2 bij zich dragen, zijn bijna even groot als ze hun borsten behouden en zich elk half jaar laten controleren. De ziekenhuisbehandelingen zijn tegenwoordig zo goed dat als er toch een knobbeltje ontdekt wordt, vrouwen vaak alsnog kunnen kiezen voor een borstbesparende operatie.
Het nieuws kan hard aankomen bij vrouwen die al kozen voor het preventief verwijderen van hun borsten, maar artsen hadden deze overlevingscijfers eerder nog niet en konden daarom niet anders adviseren. Het is voor het eerst dat er een studie is gedaan naar de overlevingskansen van deze gendraagsters. In totaal werden bijna drieduizend vrouwen met BRCA1 en BRCA2 zo'n tien jaar lang gevolgd. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.