Terug

Volg Hart van Nederland

Premier William Marlin: 'We zullen Sint Maarten herbouwen'

Premier William Marlin: 'We zullen Sint Maarten herbouwen'

nieuws

8 sep 2017, 14:57

"We hebben het eiland opgebouwd na de orkaan 22 jaar geleden. En dat zullen we nu weer doen", dat is de eerste reactie van William Marlin, de premier van Sint Maarten. "Maar daar is wel internationale hulp én geld voor nodig." "Dit is qua schade de ergste die Sint Maarten ooit heeft meegemaakt. Er zijn hier nog 64 mensen die eigenlijk zo snel mogelijk naar een ziekenhuis moeten, maar dat nu niet kunnen. "Aruba en Curaçao kunnen deze mensen niet opvangen en Nederland is te ver weg. "De enige optie is om ze naar Colombia te brengen." Hij is wel blij dat ondanks de omvang van de ramp slechts één dode te betreuren valt. "Materiële schade is verschrikkelijk, maar niets is ergens dan levens verliezen." Hij is er dan ook van overtuigd dat alles weer goed gaat komen. "Er is een leven na dit leven."

Geen plek voor extra hulpverleners

Marlin is blij met alle mensen die aan hebben geboden om te komen helpen, maar dat is op dit moment nog niet mogelijk. "We kunnen extra hulpverleners nergens huisvesten. Alle gebouwen zijn verwoest. De militairen zijn de enigen die nu nog kunnen helpen, want zij hebben hun eigen accommodatie meegenomen." Volgens hem is de beste oplossing als de hulpverleners tijdelijk kunnen verblijven bij bewoners van het eiland. En dan moet er net zo gewerkt worden als in 1995. "We gingen vanuit de schuilkelders naar tentenkampen, van tentenkampen naar containerdorpen en van containerdorpen terug naar een normaal leven." Marlin is wel bang dat het nog maanden gaat duren voordat het normale leven weer wordt opgepakt.

Komende dagen nog geen elektriciteit

Het gaat waarschijnlijk nog twee dagen duren voordat er weer elektriciteit is op Sint Maarten. "Het dak is van de centrale afgewaaid. Dit moet eerst hersteld worden voordat we weer wat kunnen doen." Ook de watervoorziening blijft nog lang beperkt. "Vijf van de twaalf watertanks zijn verwoest, dus we kunnen lange tijd maar maximaal de helft van het water leveren." De communicatieproblemen zullen ook voorlopig nog niet opgelost kunnen worden. Het herstellen van antennes, masten en telefoonleidingen is pas mogelijk als José langs is geweest, omdat anders de kans groot is dat het opnieuw wordt verwoest.

Communicatie praktisch onmogelijk

"Dit maakt de organisatie er een stuk lastiger op", legt Marlin uit. "Communicatie binnen het eiland is praktisch onmogelijk. Als ik de minister bij elkaar wil roepen, moet ik ze persoonlijk op komen halen. Als ik contact zoek met Den Haag, moet dat ook via de militaire basis." De plunderingen zijn volgens Marlin ook een gevolg van de wanhoop en het gebrek aan informatie en communicatie. "Het is iets psychologisch. Je ziet dit soort dingen overal gebeuren na een ramp van zulke proporties. Mensen zijn simpelweg radeloos."

Economische gevolgen

De financiële gevolgen van Irma zijn catastrofaal voor het eiland. Alle gebouwen zijn totaal verwoest en moeten opnieuw opgebouwd worden. "Huizen, scholen, overheidsgebouwen. Alles is weg." Dat betekent dus ook dat kinderen voorlopig nog niet naar school kunnen en is dus ook achter gaan lopen met hun opleiding. Een ander groot probleem is dat Sint Maarten heel erg afhankelijk is van de toeristische industrie. En juist dat is nu niet mogelijk, aangezien de meeste hotels ook zijn weggevaagd. Het Nationaal Rampenfonds heeft twee miljoen euro ter beschikking gesteld. Het Rode Kruis heeft ruim acht ton opgehaald voor Sint Maarten. Premier William Marlin is er blij mee, maar het is wel een druppel op een gloeiende plaat. "We hebben zeker een miljard nodig om weer een beetje op te kunnen starten." http://www.kijk.nl/video/Ui9DfK9XrWvL?autoplay=0

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.