Terug

Volg Hart van Nederland

Politie: agenten moeten niet te lichtzinnig vragen om ID-bewijs

Politie: agenten moeten niet te lichtzinnig vragen om ID-bewijs

nieuws

1 juni 2023, 15:33

De politie heeft vandaag in een verklaring benadrukt dat het cruciaal is dat agenten zich bewust zijn van de ernst wanneer ze naar persoonsgegevens vragen. Deze uitspraak volgt op een rapport van Amnesty International dat donderdag verscheen.

In dit rapport beweert Amnesty dat de Nederlandse politie zich schuldig maakt aan "ongeoorloofde surveillance van vreedzame demonstranten". De mensenrechtenorganisatie stelt dat de politie vaak "onrechtmatige ID-controles" uitvoert met als doel de identiteit van demonstranten te onthullen. Als gevolg hiervan voelen sommige demonstranten zich geïntimideerd, zo stelt Amnesty in het rapport.

Ongewenst neveneffect

De politie heeft in reactie hierop aangegeven dat indien mensen zich geïntimideerd voelen, dit een ongewenst neveneffect is van hun acties. Bovendien benadrukt de politie dat het recht op demonstratie een "essentieel onderdeel van onze rechtstaat" is en dat ze de "signalen" die door Amnesty zijn gegeven "serieus" nemen.

Desalniettemin herinnert de politie eraan dat agenten wettelijk het recht hebben om de identiteit van demonstranten te controleren als daar aanleiding voor is, volgens de verklaring. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als er personen zijn die in het verleden de openbare orde hebben verstoord. De politie bevestigt dat er tijdens de politieopleiding en aanvullende interne trainingen uitgebreid wordt onderwezen over wanneer het gepast is om dit middel te gebruiken.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.