Terug

Volg Hart van Nederland

Meer plastic flesjes op straat: 'Helpt als iedereen wat opruimt'

Meer plastic flesjes op straat: 'Helpt als iedereen wat opruimt'

nieuws

27 sep 2019, 11:18

Nog steeds belanden er meer plastic flesjes op straat, ondanks de belofte van de verpakkingsindustrie om dit probleem aan te pakken. Ook in Hoorn zien ze dat er nog veel afval in de natuur belandt. Daar proberen ze er zelf wat aan te doen, op allerlei manieren. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu schrijft vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer dat ze zich zorgen maakt over alle plastic flesjes in het zwerfafval. Het idee om statiegeld in te voeren op plastic flesjes bestond al langer.

Eerder statiegeld op flesjes?

Oorspronkelijk was het plan om het statiegeld uiterlijk in het voorjaar van 2021 in te voeren. Maar omdat er nu juist meer flesjes op straat worden gegooid, wil de staatssecretaris begin volgend jaar al een knoop doorhakken over statiegeld op flesjes. Dat besluit wordt toegejuicht door de bedrijven, gemeenten en andere organisaties die zijn aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Ook bij het project Clean 2 Anywhere zijn ze er blij mee. Medewerkers van de stichting zijn in Hoorn bezig met het bouwen van een VOC-schip van plastic afval. Puur om te laten zien wat je allemaal met dat afval kunt.

'Knotsgek' project in Hoorn

"We willen laten zien dat we afval omzetten in een grondstof", vertelt Liesbeth ter Velde. Eerder deden ze dat door een voertuig te bouwen waarmee ze naar Antarctica reden. Nu dat project achter de rug is, zijn ze in Noord-Holland begonnen met een nieuw, "knotsgek" project. Lees ook: Laatste Clean2Antarctica-update: einde expeditie, missie geslaagd Bij die stichting doen ze de komende jaren eerst onderzoek naar hoe ze het plastic afval kunnen omzetten in een materiaal dat stevig genoeg is om als basis te dienen voor een groot schip. Het doel is een replica van een zeventiende-eeuws fluitschip te bouwen, dat vijftig meter lang is en 350.000 kilo weegt. Daarvoor is een heleboel afval nodig.

Stadsjutters verzamelen plastic

Dat krijgen ze bij Clean 2 Anywhere van bedrijven, maar ook van zogenoemde 'stadsjutters'. Mia van Iersel is een van hen. Zij verzamelt het plastic dat zij en haar vriendinnen van de watersport overhouden van de dagelijkse boodschappen. Al die plastic verpakkingen knipt, wast en droogt ze vervolgens. Dit bruikbare plastic levert ze vervolgens weer in bij Clean 2 Anywhere. Zo draagt Mia haar steentje bij bij het opruimen van haar omgeving. Ook de medewerkers van de Watertaxi in Hoorn helpen daarbij. Zij varen geregeld rondjes om plastic afval uit het water op te pikken. "Gewoon omdat we erin geloven dat het helpt als iedereen een beetje opruimt", vertelt Bram Nijenhuis van de Watertaxi.

Steeds vaker zelf opruimen

Mia en de medewerkers van de Watertaxi zijn zeker niet de enige. Uit onderzoek van de universiteiten van Wageningen, Hamburg en Gent blijkt dat huishoudens in Nederland de laatste jaren veel meer plastic, blik en karton hebben ingezameld. Nijenhuis herkent dat wel. "Ik zie in Hoorn ook steeds vaker dat mensen afval oppikken van straat en het zelf even weggooien."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.