Terug

Volg Hart van Nederland

Permanente bewoners vakantiepark Zeeland worden tijdens woningcrisis ineens uitgezet: 'Ik weet niet waar ik naartoe moet'

nieuws

29 sep 2021, 18:39

Daniëlle van Balen kwam zo'n drie jaar geleden op straat te staan. In overleg met de gemeente werd zij toen ingeschreven op recreatiepark Marina Beach in Zeeland, waar zij permanent zou mogen wonen. Toch kregen Daniëlle en zo'n dertig andere bewoners op het park onlangs ineens een brief van de gemeente Terneuzen, met de mededeling dat zij binnen twee weken hun huis moeten verlaten. Gebeurt dat niet, dan volgt een dwangsom van 25.000 euro. "Het is krommer dan krom", briest Daniëlle tegen Hart van Nederland.

Ook Jacques Vandemoere is verbaasd door de boodschap van de gemeente. De 71-jarige recreëert al sinds 1999 op het park en heeft de vakantiewoning, net als Daniëlle, nu zo'n drie jaar als vaste en enige woonplek. "Ik weet niet waar ik naartoe moet. Ik heb hier mijn hebben en houwen, ik heb niks anders. Ik ben er echt van geschrokken", treurt hij.

Het moet gezegd: de gemeente staat wettelijk gezien in haar recht. Het is namelijk verboden om permanent te wonen op een recreatiepark. "Maar waarom wordt dit op deze manier aangepakt? Waarom moeten we op zo'n korte termijn weg? Dat gaat natuurlijk niet", vraagt Daniëlle zich hardop af.

Onduidelijkheid over termijn

Er is overigens nogal wat onduidelijkheid over de termijn van uitzetting. In de brief is letterlijk te lezen dat het inderdaad om twee weken gaat, maar de verantwoordelijk wethouder Frank van Hulle ontkent dat. "Misschien moeten we nog eens kijken naar de formulering. Ze hebben veertien dagen de tijd om bezwaar te maken. Ze komen echt niet binnen anderhalve week op straat te staan", verzekert Van Hulle.

Dat bezwaarschrift, of 'zienswijze', zoals de gemeente het noemt, is eigenlijk de enige kans voor de bewoners. Daarin mogen zij vertellen waarom zij een uitzondering op de regel vormen en op Marina Beach moeten blijven wonen. Als de gemeente dan vindt dat er geen redenen zijn, worden de bewoners alsnog uitgezet. "Want het blijft een illegale situatie. We hebben een bestemmingsplan afgesproken en daar houden we ons aan", zo zegt de wethouder gedecideerd.

Woningtekort

Het besluit van de gemeente Terneuzen komt in een tijd waarin er in Nederland een ernstig woningtekort is. "We hebben klachten gehad van omwonenden over de permanten verblijfplaats van deze mensen. We houden ons aan het bestemmingsplan en we gaan deze mensen helpen om een nieuwe woning te vinden. Dat gebeurt binnen twee tot zes maanden", aldus Van Hulle.

Maar die nieuwe woningen zijn er helemaal niet, zegt VVD-Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis. "Door het woningtekort leven nu zo'n 60.000 mensen in een recreatiewoning. Ik roep gemeentes daarom op om de menselijke maat te hanteren. Juridisch gezien mogen ze mensen uitzetten, maar dat betekent niet dat ze het ook daadwerkelijk moeten doen."

De oproep van Koerhuis lijkt geen effect te hebben op het besluit van de gemeente. Ook het feit dat de Tweede Kamer onlangs een wet aannam waarbij het legaal wordt om de vakantiewoningen permanent te bewonen. Alleen de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Maar Van Hulle buigt daarentegen niet: "Het blijft illegaal en in strijd met het bestemmingsplan."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.