Terug

Volg Hart van Nederland

Patat wordt duurder door de oorlog in Oekraïne

nieuws

17 mrt 2022, 17:21

Wie regelmatig een uitstapje naar de snackbar maakt, gaat dat voelen in de portemonnee. De prijs voor patat is namelijk hard aan het stijgen. En dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.

De snackbarbranche heeft op dit moment twee problemen: we krijgen te weinig zonnebloemolie van Oekraïne en Rusland en de prijs voor gas rijst de pan uit. Beide zijn belangrijk bij het bakken van je patatje. Het wordt gefrituurd in zonnebloemolie en de meeste frituren werken op gas. Dat gaan we terug zien in de prijs, zegt brancheorganisatie ProFri tegen RTL Nieuws.

Gezinsmaaltijd van 15 naar 25 euro

Frans van Rooij, directeur van ProFri, zegt tegen RTL Nieuws dat de organisatie nu al de hele dag bezorgde ondernemers aan de telefoon heeft die het niet meer zien zitten. De problemen blijven zich opstapelen. Als een frietboer de coronacrisis al heeft overleefd, krijgen ze nu steeds weer een nieuw probleem op hun bord.

Zo worden de plastic friet- en snackbakjes steeds duurder, net als de gasrekening, is personeel moeilijk te vinden en over vier tot zes weken is de zonnebloemolie op. "Vorig jaar kostte een gemiddelde frietmaaltijd voor een gezin nog zo'n vijftien euro. Nu zitten we al op twintig euro en het zal mij niet verbazen als dat binnenkort op 25 euro ligt."

Chips en brood

Voor mensen die moeite hebben met hun dieet is er nog meer goed nieuws: ook andere producten worden duurder. Denk aan chips, brood, koekjes en margarine. Allemaal producten waarvoor zonnebloemolie gebruikt wordt. Dat zegt de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).

Gelukkig is er een oplossing. Er zijn alternatieven voor zonnebloemolie zoals raapzaadolie of lijnzaadolie. Maar als bedrijven hierop willen overstappen, kost dit ze veel tijd en geld. Etiketten en verpakkingen moeten aangepast worden, maar er moet ook uitgezocht worden hoe ze de olie het beste kunnen vervangen.

Bovenstaande reportage werd eerder uitgezonden bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.