Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland geschrokken van onthullingen over The Voice: ‘Daders zullen ervoor moeten boeten’

nieuws

20 jan 2022, 23:14

De langverwachte uitzending van het programma BOOS (BNNVARA) heeft veel stof doen opwaaien. Inmiddels is de uitzending, waar onthuld wordt hoe personen rondom het programma The Voice of Holland vermeend (seksueel) grensoverschrijdend gedrag zouden hebben vertoond, al miljoenen keren bekeken. Zo’n driekwart van de Nederlanders geeft aan geschrokken te zijn van de onthullingen die in de uitzending werden gedaan. Dat blijkt uit het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.400 respondenten.

In de uitzending wordt duidelijk dat bandleider Jeroen Rietbergen, maar ook coaches Marco Borsato en Ali B én een regisseur structureel te ver gingen in het bejegenen van vrouwelijke kandidaten en medewerkers van The Voice of Holland. 68 procent van de ondervraagden is dan ook vooral geschrokken van de omvang van dit schandaal. En de beerput lijkt nog verder open te gaan, want de redactie van BOOS laat weten dat er nog altijd berichten binnenkomen over het vermeend (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Wat moet er gebeuren?

Het mag duidelijk zijn: er moet wat gebeuren bij The Voice of Holland. RTL besloot eerder al om de uitzendingen van het programma (tijdelijk) te stoppen. Inmiddels zijn ook alle afleveringen van de show van Videoland afgehaald en is ook de documentaire van Ali B niet meer te zien op het streamingsplatform. Maar dat is niet genoeg, zo oordelen de ondervraagden.

Wij vroegen de deelnemers wat er nu moet gebeuren na te onthullingen (er waren meerdere antwoorden mogelijk)

Volgens maar liefst 83 procent van de deelnemers moet justitie een strafrechtelijk onderzoek starten naar alle meldingen van ongewenst gedrag binnen The Voice of Holland, los van de aangiftes die al gedaan zijn. Ruim de helft (58 procent) vindt dat de verdachten - zoals Ali B en Jeroen Rietbergen - hun (televisie)werk niet meer mogen doen zolang het onderzoek nog loopt. Een kwart van de respondenten (25 procent) vindt dat er een schadevergoeding moet komen voor de slachtoffers. 17 procent vindt dat het programma nooit meer uitgezonden mag worden. “De daders zullen ervoor moeten boeten. En hard ook. Het is walgelijk”, laat een ondervraagde weten.

Optreden John de Mol

John de Mol, die lange tijd verantwoordelijk was voor het programma, gaf in BOOS een reactie. De mediaman kreeg ruim de tijd om zijn verhaal te doen en antwoord te geven op vragen van presentator Tim Hofman. Op social media en in talkshows kreeg De Mol veel kritiek, onder meer omdat hij te weinig inlevingsvermogen zou hebben getoond. “De Mol legt indirect de schuld bij de slachtoffers: die hadden hun mond open moeten doen. Hij heeft zelf de contracten en de sfeer geschapen waarin dit mogelijk was. Hij moet zijn eigen aandeel erkennen”, laat één van de ondervraagden weten.

Toch is ongeveer driekwart van Nederland (75 procent) het eens met de zwager van Jeroen Rietbergen. “De Mol heeft zich goed verwoord. Als je iets niet weet van wat er op de werkvloer gebeurt, kun je niets doen. Maar als dit bekend is, moet je met harde hand optreden”, zo reageert een andere deelnemer. 

Beschuldigende vinger

Hoewel de uitzending van BOOS weinig aan de verbeelding over lijkt te laten, willen sommige ondervraagden niet al te hard van stapel lopen. Niet iedereen wil de beschuldigende vinger meteen wijzen. “Alle personen worden nu eigenlijk al beschuldigd, maar laten we het eerst maar eens goed laten uitzoeken”, schrijft iemand. Een ander: “Al opgehangen voor de rechtszaal betreden is, best triest toch.”

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.