nieuws
2 okt 2019, 20:00
Een uitgesproken jubelstemming in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht vanwege een medische doorbraak. Met een unieke techniek kunnen artsen de overlevingskans van baby's met een hartafwijking fors vergroten. De MRI-techniek is nieuw in Nederland en sinds juni in gebruik bij het WKZ. "Op een gewone echo is niet altijd te ontdekken wat er mis is met het hartje," zegt kindercardioloog Heynric Grotenhuis van het WKZ. "Maar door een schaalmodel te maken van het hart kunnen artsen nu veel sneller vaststellen of een kindje afwijkingen heeft."
Vrouwen die bij de 20 weken echo te horen hebben gekregen dat er mogelijk sprake is van een hartafwijking, kunnen binnen drie werkdagen op de poli foetale cardiologie terecht voor vervolgonderzoek. Kindercardiologen en gynaecologen houden hier een gezamenlijk spreekuur. Voor vrouwen bij wie de vervolg-echo niet toereikend is, kan de foetale MRI-scan vanaf nu gebruikt worden bij het vaststellen van met name complexe aangeboren hartafwijkingen. Dokters krijgen zo de tijd om een zo goed mogelijk behandelplan te maken. Daardoor wordt de overlevingskans voor pasgeboren baby's met een hartafwijking vele malen groter, vooral voor baby's met een complexe afwijking. Ook kunnen ouders beter geïnformeerd worden over wat hen te wachten staat.
Jaarlijks komen er in Nederland 1500 kinderen ter wereld met een aangeboren hartafwijking. Eén van hen is Juul van Doorn uit Bunnik. Zij werd twee jaar geleden geboren met slagaders die omgedraaid zaten. De doktoren konden in haar geval pas ná de bevalling een behandelplan maken.
"Bij ons werd er na twintig weken geconstateerd dat Juul een aangeboren hartafwijking had", vertelt haar vader Nathan. "Maar wat er precies aan de hand was, konden de artsen pas na de geboorte vaststellen." Uiteindelijk is Juul zes dagen na de geboorte geopereerd. "Een gruwelijk scenario, je ziet je kindje met allemaal slangen op de Intensive Care liggen." Inmiddels gaat het weer goed met Juul en heeft ze nog maar weinig last van haar aandoening. "Daar hebben wij super veel geluk mee gehad en dat wensen we andere ouders en kinderen ook toe. Daarom is dit soort onderzoek en nieuwe techniek van enorm belang."
Vijftig jaar geleden bereikte maar 20 procent van de patiënten met een aangeboren hartafwijking de volwassen leeftijd. Inmiddels wordt 95 procent volwassen en zijn ze in Utrecht gestart met de baanbrekende techniek. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis gaat de uniek MRI-techniek de komende jaren verbeteren. Het doel is om het voor iedere aanstaande moeder beschikbaar stellen. In Utrecht, maar ook in andere ziekenhuizen in Nederland. Het doel is om het voor iedere aanstaande moeder van kindjes waarbij er mogelijk hartafwijkingen zijn, deze techniek beschikbaar te stellen. In Utrecht, maar ook in andere ziekenhuizen in Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.