Terug

Volg Hart van Nederland

Unieke vondst: oudste dijk van Nederland opgegraven in Vlaardingen

nieuws

24 mrt 2021, 19:02

Archeoloog Jeroen Flamman weet het bijna zeker. Het dijkje dat hij met zijn team tijdens bouwwerkzaamheden op het voormalige sportterrein in Vlaardingen blootlegde, is mogelijk het oudste dijkje dat ooit is gevonden in Nederland. Volgens Flamman is het ruim tweeduizend jaar oud.

"Tot nu toe hadden we vooral oude dijkjes in Friesland", legt de archeoloog enthousiast uit. "Maar die dateerden van na Christus. Dit dijkje werd vermoedelijk zo'n tweehonderd jaar voor Christus gebouwd." Dat stelt hij onder andere vast aan de hand van aardewerken scherven die hij bij de aarden wal vond.

Eerder werd er op de bouwplaats al het nodige gevonden, voornamelijk voorwerpen die ook op andere plaatsen zijn gevonden. "En toen kwam dit naar boven!", reageert een woordvoerder van de gemeente enthousiast. "De archeoloog noemde het een dijklichaam. Dat klinkt een beetje zwoel, toch?"

Unieke vondst: oudste dijk van Nederland opgegraven in Vlaardingen

Unieke vondst: oudste dijk van Nederland opgegraven in Vlaardingen

Dijk loopt nog veel verder door

Het lichaam bestaat uit twee rijen houten palen, verbonden door een wand van vlechtwerk. "Het dijkje was zo'n tachtig centimeter hoog en 1 meter 20 breed", weet Flamman. Op dit moment is dertig meter dijk blootgelegd, maar het beschermende bouwsel loopt nog veel verder door. "Dat kunnen we niet opgraven, omdat daar al op is gebouwd of omdat het buiten ons plangebied ligt."

Volgens Flamman heeft het dijkje, dat werd gevonden op de plek waar binnenkort nieuwbouwwijk Park Vijfsluizen verrijst, zo'n vierhonderd jaar dienst gedaan, tot het uiteindelijk toch overstroomde. "We zitten nu op zo'n drie meter diepte. We kunnen aan sporen zien dat de dijk in enkele honderden jaren is opgebouwd." Volgens Flamman onderstreept dit nog maar eens de status van Nederland als dijkenland. "Dit hóórt bij ons."

Boerderijbeschermer

Het gaat niet om een dijk die bescherming bood tegen een grote rivier. Flamman vertelt dat hij waarschijnlijk langs een zijtak van zo'n rivier stond. "We zitten hier dichtbij de kust, dus hadden de mensen hier ook eb- en vloedwerking."

Als de wal inderdaad een dijkje is, dan is het aannemelijk dat hij een boerderij uit de ijzertijd die ook op het terrein is gevonden beschermde tegen het water van de rivier. De boerderij wordt nog verder boven water gehaald.

Beeld: Gemeente Vlaardingen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.