Terug

Volg Hart van Nederland

Ouderenzorg moet flink op de schop, mantelzorgers vrezen het ergste

Ouderenzorg moet flink op de schop, mantelzorgers vrezen het ergste

nieuws

29 jan 2020, 19:23

Ouderenorganisaties Actiz waarschuwt voor grote veranderingen in de zorg om die betaalbaar te houden. Het huidige systeem wordt te duur en is op termijn niet meer vol te houden. Omdat het kabinet naar verwachting ook niet ieder jaar een grote zak met geld zal uittrekken moeten er andere oplossingen komen. Een intensivering van de mantelzorg lijkt een van de opties. Wat er dan precies moet veranderen moet worden onderzocht, vindt Actiz, brancheorganisatie met vierhonderd aangesloten ouderenzorginstellingen. Maar er wordt onder andere gedacht aan opties waarbij er nog meer wordt gevraagd van mantelzorgers. Zo is het niet ondenkbaar dat in de toekomst mantelzorgers ook in verpleegtehuizen aan de slag gaan. Het probleem is dat het aantal ouderen in Nederland blijft stijgen en senioren ook steeds ouder worden. Aan de andere kant is er een tekort aan zorgpersoneel. Daarbij lopen de wachtlijsten voor een plek in een verpleegtehuis alleen maar op.

Mantelzorg

Raghnild Grouwstra uit Vriezenveen vreest dat zij de komende jaren nog meer voor haar ouders moet zorgen dan ze nu al doet. Al tien jaar staat haar leven in het teken van de mantelzorg over haar ouders. De laatste vijf jaar is hun gezondheid achteruitgegaan wat extra werk en zorg betekende voor dochter Raghnild. Lees ook: Dag van de Mantelzorg: 'Er zijn zoveel taken die op je bordje komen' Onlangs schreef ze een ingezonden brief gericht aan minister van Volksgezondheid de Jonge naar de krant, Dit omdat er nog steeds geen uitzicht is op een woning in een verpleeghuis voor haar ouders. De maat is vol.

Burn-out

De langdurige mantelzorg van Raghnild voor haar ouders heeft ook grote invloed op haar eigen leven. ''De dokter waarschuwde dat als ik zo doorga ik nog eerder onder de grond lig dan mijn ouders.'' Maar de zorg voor haar ouders kan ze niet loslaten. Haar leven werd zo vol door de combinatie van werk en zorg dat ze met een burn-out thuis kwam te zitten, maar dat betekende niet dat de intensieve zorgtaak stopt. ''In tegendeel, mensen gingen juist meer van mij verwachten. Ik zat in hun ogen toch thuis.'' Lees ook: 'Jongere mantelzorgers krijgen op latere leeftijd vaak psychische of lichamelijke klachten' Ze moet dan ook niet denken dat mantelzorgers straks ook meer taken erbij krijgen in verpleegtehuizen. "Als we zo doorgaan is er straks geen mantelzorger meer over. Er staan zoveel mensen op omvallen." Een oplossing vinden voor de problemen in de zorg is niet zo makkelijk, dat weet Raghnild ook. Toch denkt ze dat er vooral een tekort is aan personeel. "Ze moeten ervoor zorgen dat mensen weer met plezier naar hun werk gaan en er voldoening uithalen." Volgens Vilans, een kenniscentrum voor ouderenzorg, moeten we op een andere manier onze zorg op peil houden:

Bezoek bij de politiek

De ingezonden brief kwam onder aandacht van de minister en Raghnild en mag morgen naar het ministerie om haar brief toe te lichten bij hoge ambtenaren. Ze weet alleen nog niet zeker of ze kan. ''Ik moet voor alle dingen die ik normaal zelf doe vervanging vinden en als het slecht met mijn ouders gaat moet ik voor hen te zorgen.''

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.