nieuws
22 nov 2019, 08:53
Senioren in krimpregio's worden behoorlijk beperkt in hun vrijheid door het verdwijnen van allerlei voorzieningen. Ze komen vaak zelfs in de problemen. Van de ouderen die in krimpgebieden wonen zegt nu al 61 procent problemen te ervaren met de bereikbaarheid van (openbare) voorzieningen, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB.
De grootste zorgen voor de ouderen zijn de bereikbaarheid van het openbaar vervoer en van geldautomaten en bankfilialen. Daardoor kunnen zij niet meer zomaar overal komen en is ook contant geld opnemen een hele uitdaging. Problemen nemen toe als senioren niet meer auto kunnen rijden en afhankelijk zijn van mantelzorg, verwachten ze zelf. In grote meerderheid vinden ze dat de overheid beter moet zorgen voor de inwoners van krimpgebieden.
Nederland heeft in totaal negen krimpgebieden. Dat zijn regio’s die te maken hebben met een sterke bevolkingsdaling of regio’s die daar in de toekomst mee te maken krijgen. Op basis van voorspelling uit 2014 daalt in de krimpgebieden de bevolking tot 2040 naar verwachting met minimaal 12,5 procent. De krimpregio's zijn gebieden in de uithoeken van het land. Het gaat om Noordoost-Friesland, Het Hogeland, Eemsdelta, Oost-Groningen, de Achterhoek, Zeeuws-Vlaanderen, de Westelijke Mijnstreek, Parkstad Limburg en Maastricht-Mergelland. Foto: Rijksoverheid
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.