Terug

Volg Hart van Nederland

Oud-medewerker kliniek verwekte zeker elf kinderen met eigen zaad

Oud-medewerker kliniek verwekte zeker elf kinderen met eigen zaad

nieuws

10 jan 2024, 11:53

Een voormalige laboratoriummedewerker van een vruchtbaarheidskliniek in Leiden heeft tussen 1979 en 1985 zijn eigen sperma gebruikt, terwijl hij niet als donor stond geregistreerd. Hij heeft zo zeker elf kinderen verwekt, meldt het Leidse Medisch Centrum Kinderwens (MCK), dat de zaak onderzoekt.

De man blijkt bovendien drager te zijn van een erfelijk overdraagbare aandoening. Ook daarom hoopt de werkgroep die het onderzoek doet in contact te komen met zoveel mogelijk betrokkenen.

Vorig jaar kreeg Jonathan, een massadonor die 550 kinderen heeft opgewekt, een zogeheten 'zaadslot':

Moeders hartstikke blij: massadonor Jonathan krijgt 'zaadslot'
2:09
Moeders hartstikke blij: massadonor Jonathan krijgt 'zaadslot'

"We willen betrokken ouders en kinderen daarover voorlichten en desgewenst verwijzen voor genetisch onderzoek naar dragerschap", legt de werkgroep uit.

Om welke aandoening het gaat, wordt om privacyredenen niet vermeld. Dat de man de aandoening heeft, weet hij zelf pas sinds 2015, schrijft de groep in een tussenrapport. Symptomen treden namelijk pas op latere leeftijd op. Volgens de opstellers van het rapport is de kans dat een kind dezelfde aandoening ook krijgt 50 procent.

Veel vragen onbeantwoord

De officieuze zaaddonor werkte destijds voor Stichting Medisch Centrum voor Geboorteregeling (SMCG) in Leiden. Die instelling bestaat niet meer. In 2006 werden zowel het archief als de vergunning voor ivf-behandelingen overgedragen aan MCK. Deze kliniek heeft een werkgroep opgezet om de zaak uit te zoeken.

Twee donorkinderen kregen al in 2017 te horen dat de man hun biologische vader is. Hij heeft dat toen in een gesprek met hen erkend, schrijft de werkgroep. Die sprak hem vorig jaar twee keer, maar daarna "was hij niet meer tot medewerking bereid", klinkt het. Daardoor blijven veel vragen over zijn werkwijze en beweegredenen onbeantwoord.

MCK-directeur Arne van Heusden, die tevens voorzitter is van de werkgroep, noemt het een "onthutsende werkelijkheid, in de eerste plaats voor alle direct betrokkenen". Hij hoopt door meer betrokkenen te vinden toch nog "een beter beeld van wat er precies is gebeurd" te krijgen. Daartoe is onder meer een website opgezet.

Niet de eerste

Nederland kent meer van dit soort zaken, bijvoorbeeld in Zwolle. Een voormalig gynaecoloog verwekte daar minstens 47 kinderen met eigen sperma. In Leiderdorp speelde ook al eerder een dergelijke kwestie: in 2022 bleek dat een voormalig gynaecoloog van het ziekenhuis daar zeker 21 kinderen zelf had verwekt.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.