Terug

Volg Hart van Nederland

Opvoeddeskundige: 'Stiekem in de telefoon kijken van je kind is niet oké!'

nieuws

5 feb 2019, 19:37

Een meerderheid van de Nederlandse ouders (83 procent) houdt in de gaten wat hun tiener online allemaal doet. Dat blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. De helft controleert zelfs het mobieltje van hun kind en wat hun kroost allemaal doet op social media. Ouders willen vooral meekijken omdat ze zich zorgen maken over wat hun pubers online tegenkomen. In tegenstelling tot een paar jaar geleden weten ouders nu veel beter welke risico's hun kind online lopen. De organisatie wil ouders meegeven alert te blijven op nieuwe ontwikkelingen, zoals de opkomst van challenges en dreigbrieven die kinderen kunnen ontvangen via WhatsApp.

'Stiekem kijken is niet oké!

Opvoeddeskundige Marina van der Wal is blij dat ouders met hun kinderen meekijken, maar alleen als het kind hier toestemming voor geeft. "Stiekem in de telefoon van je kind kijken is niet oké! Dat is erg schadelijk voor de vertrouwensband tussen ouder en kind. Ze zullen je dan niet meer in vertrouwen nemen, dus je betaalt een hoge prijs als je stiekem in de telefoon gaat zitten kijken."

Volgen via GPS

Van der Wal is erg geschrokken van het percentage ouders dat via GPS volgt waar hun kind uithangt. "Ik vind dat erg zorgwekkend. Hierdoor wordt je kind afhankelijk en niet weerbaarder. Een kind moet leren een eigen leven te gaan leiden. Ook dit is erg schadelijk voor het kind." Lees ook: Ouders gluren massaal op het mobieltje van hun kind Ze benadrukt dat het erg belangrijk is om hier met het kind over te praten en dat het meekijken in de telefoon echt met toestemming moet gebeuren. "Je kan het gesprek proberen aan te kaarten door bijvoorbeeld te vragen of ze op social media een opmerkelijk filmpje hebben gezien en op die manier het gesprek voort te zetten."

Pesterijen en challenges

Ouders die meekijken in de telefoon van hun kind doen dit vooral omdat ze bang zijn voor de risico’s op sociale media, zoals pesten en de opkomst van challenges. Asmae Azzamouri is een van de ouders die zich daar zorgen over maakt. Haar dochter schreef vorig jaar uit wanhoop een brief aan de directeur van de school om pesterijen te stoppen.

'Ik pak het toestel wanneer ik wil'

Inmiddels zijn de pesterijen gestopt, maar Asmae blijft de telefoon van haar dochter in de gaten houden om te voorkomen dat het pesten opnieuw begint. "Ik vind dat je met dit soort dingen niet ver genoeg kan gaan. Ik pak het toestel wanneer ik wil, maar daar zijn we ook heel direct in. Ik kijk mee en daar is mijn dochter ook heel open over." Vanuit school kreeg Asmae al een paar keer een brief van verontrustende juffen en meesters die ouders vroegen om mee te kijken met de WhatsApp-gesprekken van hun kinderen. "Door ouders mee te laten kijken kunnen we op tijd een halt toeroepen op het pestgedrag van kinderen. Het is een actueel onderwerp waar veel ouders mee bezig zijn, denk ik," stelt Asmae.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.