Terug

Volg Hart van Nederland

Zoeken naar verborgen nazi-schat in Ommeren: sieraden, edelstenen en gouden horloges

nieuws

7 jan 2023, 23:03

In Ommeren zijn mensen al vroeg op pad om te speuren naar een zogenaamde nazi-schat. Het Nationaal Archief gaf deze week een schatkaart vrij met een plaats waar de schat zou kunnen liggen. Het rode kruisje op de schatkaart staat op Ommeren, en dus is de Gelderse plaats binnen no time een toeristische trekpleister geworden. En daar is niet iedereen blij mee.

De schat waar liefhebbers naar op zoek zijn, zou volgens deskundigen zijn gevuld met sieraden, edelstenen, gouden horloges en munten in munitiekistjes. De inhoud zou miljoenen waard zijn. De schat zou einde van de oorlog zijn begraven in het Betuwse dorp.

De gemeente Buren, waar Ommeren onder valt, heeft het zoeken naar de schat verboden. "Het is verboden om zonder ontheffing van het college van burgemeester en wethouders in het openbaar een metaaldetector of enig ander voorwerp voor het opsporen van metalen voorwerpen te gebruiken of bij u te hebben", valt te lezen op de website van de gemeente.

De gemeente laat zaterdagavond weten dat toch veel mensen in de buurt van Ommeren hebben gegraven naar de verborgen schat. Dat gebeurde vooral veel op privéterrein. "Dat vinden we uiteraard niet oké", zegt een woordvoerster van de gemeente Buren, waar Ommeren deel van uitmaakt. Er zijn (nog) geen boetes uitgedeeld. Politie en boa's hebben alleen gewaarschuwd. "De meeste mensen gingen daarna weg." Hoeveel mensen zijn komen schatzoeken kon ze niet precies zeggen.

Waar ligt de schat?

Ondanks alle speurders en zoekacties is de schat nog steeds niet gevonden. "Ik vraag me echt af of de schat er nog ligt. Er zijn al zo veel mensen geweest en er is nog niets gevonden. Zelfs soldaten die de hem destijds hebben begraven, hebben hem niet teruggevonden", zegt amateurarcheoloog Cees-Jan van der Pol tegen Hart van Nederland. "We hebben zelf even gezocht op plekken waar de schat zou moeten liggen, maar helaas. Ook daar vonden we niets."

Ondanks het verbod, maakt Van der Pol toch gebruik van een metaaldetector. Wethouder Pieter Neven legt uit dat het niet de bedoeling is om te gaan zoeken: "Het is leuk dat je gemeente aandacht krijgt, maar het is niet de bedoeling om meteen de schop in de grond te zetten. Daarvoor moet je een ontheffing aanvragen bij de gemeente", zegt hij. "Dus niemand mag hier eigenlijk graven, dat hebben we ook doorgegeven aan de handhaving."

De gemeente Buren meldde eerder al dat deskundigen erop wijzen dat het gebied dichtbij de frontlinie uit de Tweede Wereldoorlog ligt. "Het zoeken is daar gevaarlijk vanwege mogelijk onontplofte bommen, landmijnen of granaten. We raden dan ook af om te gaan zoeken naar de nazischat", aldus Buren op de website.

Schatkist

Als speurder wil je natuurlijk je slag slaan, al hoef je, je volgens Neven niet meteen rijk te rekenen. "Eigenlijk mag je de schat niet houden. Je vindt het op grond van de gemeente, dus je mag de vondst niet zomaar toe-eigenen. Verder is het een roofschat van Duitse soldaten. Dat zegt eigenlijk al genoeg."

In Ommeren is de schat in ieder geval nog niet gevonden. Heel jammer volgens Cees-Jan van der Pol. In 2016 vond hij namelijk zelf een goudkist in een boomgaard in Lienden. Een paar kilometer van Ommeren. "Met twee andere vrienden vond ik toen 30 oude Romeinse munten. Je hebt recht op een vindersloon en dus hebben we alles door drieën gedeeld. Een gedeelte ervan hebben we uiteindelijk in een museum tentoongesteld."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.