nieuws
4 juli 2019, 09:08
Voor steeds meer mensen wordt op vakantie gaan te duur. Dat concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in zijn jaarlijkse onderzoek naar de besteding van vakantiegelden. Net als vorig jaar gaat een kwart van de Nederlanders dit jaar niet op vakantie. Bij twee op de drie thuisblijvers is het gebrek aan financiële middelen dit jaar de voornaamste reden om de koffers niet te pakken. De geldkwestie speelde vorig jaar bij 54 procent van de mensen die besloten thuis te blijven.
Nederlanders gebruiken het vakantiegeld steeds vaker voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden. Toch wordt de jaarlijkse bonus nog altijd het meest gebruikt voor de vakantie of om van te sparen. Ongeveer 18 procent van de ondervraagden gebruikt het vakantiegeld voor het aflossen van schulden of voor betalingsachterstanden. Dit percentage loopt sinds 2010 gestaag op. Nog eens 18 procent van de ondervraagden gebruikt vakantiegeld voor het doen van grote aankopen.
De helft van de mensen die wel op vakantie gaan, verwacht meer dan 2000 euro kwijt te zijn aan hun trip. De andere helft rekent op minder dan 2000 euro aan kosten. De mediaan lag een jaar eerder op 1500 euro. Bijna de helft van de ondervraagden geeft overigens tijdens de vakantie meer uit dan van tevoren was gepland. Verder blijkt uit de Nibud-enquête dat de Nederlanders die het jaarlijkse vakantiegeld in één keer uitbetaald krijgen, vaker sparen dan mensen die het maandelijks krijgen overgemaakt. Veel van hen rekenen de maandelijkse vakantiebonus tot hun vaste inkomen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.