Terug

Volg Hart van Nederland

Ook vanuit Europa maatregelen onderweg om stijgende energienota te drukken

Ook vanuit Europa maatregelen onderweg om stijgende energienota te drukken

nieuws

30 sep 2022, 15:37

Er komen vanuit Europa maatregelen om de energierekening binnen de perken te houden. Dat zijn de EU-ministers van Energie overeengekomen. "Dit moet de rust terugbrengen op de energiemarkt", aldus de Nederlandse energieminister Rob Jetten.

De maatregelen die genomen zijn gaan van verplichte bezuinigingen op het elektriciteitsverbruik in de lidstaten tot heffingen op de hoge winsten die energiebedrijven boeken zodat die naar hun klanten worden teruggesluisd. Ook komt er een 'solidariteitsbijdrage' die bedrijven die via fossiele brandstoffen stroom opwekken moeten betalen.

Recordtijd

Gezamenlijk zijn de 27 EU-landen een vrijwillig nationaal besparingsdoel van 10 procent overeengekomen. Wel gaat het verplicht worden om tijdens piekuren 5 procent te bezuinigen. Energieproducenten die met wind, zon of andere relatief goedkope bronnen hun elektriciteit duur verkopen, mogen nog maar 180 euro per megawattuur zelf houden. De rest dragen ze af. De landen moeten de maatregelen nu op nationaal niveau gaan uitwerken. "We hebben dit in Europa in een recordtijd uit de grond gestampt. De energiecrisis is vooral een Europees probleem dus die moet ook hier in Europa opgelost worden", aldus Jetten.

De ministers praten nog verder over mogelijke andere ingrepen om de energieprijzen te verlagen. Een meerderheid van de 27 lidstaten wil een prijsplafond voor gas, maar dat plan zorgt voor grote verdeeldheid. Onder meer Nederland en Duitsland zijn daar tegen. 

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.