Terug

Volg Hart van Nederland

'Drie keer goud' voor Nederland: ook Romeinse limes op werelderfgoedlijst

'Drie keer goud' voor Nederland: ook Romeinse limes op werelderfgoedlijst

nieuws

27 juli 2021, 16:39

VN-organisatie Unesco heeft de Neder-Germaanse limes dinsdag op de werelderfgoedlijst geplaatst. Dit is een gedeelte van de Romeinse limes in Nederland en Duitsland dat deel uitmaakte van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika.

De Neder-Germaanse limes is de laatste van drie Nederlandse nominaties waar Unesco dit jaar een besluit over moest nemen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Koloniën van Weldadigheid werden maandag al op de werelderfgoedlijst gezet. Het werelderfgoedcomité bespreekt tot en met zaterdag in de Chinese stad Fuzhou zo'n vijftig nominaties.

Limes tegen Germaanse stammen

De Romeinse limes in Nederland en Duitsland beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. De resten van de limes laten zien hoe vooruitstrevend de Romeinen in hun tijd waren met badhuizen en waterkeringen.

De Neder-Germaanse limes loopt van Katwijk aan Zee, via Utrecht en Arnhem, naar Duitsland, in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Onder meer bij Nijmegen zijn nog resten te zien. Hier was een groot Romeins fort met een stad.

'Drie keer goud voor Nederland'

"Na de Unesco-status van de Koloniën van Weldadigheid en De Waterlinie, is het met de limes drie keer goud voor Nederland", zegt voorzitter Boris van der Ham van de Stichting Werelderfgoed Nederland. "De limes is een erfgoed dat vele landen met elkaar verbindt. Het is een fantastisch bewijs van onze gemeenschappelijke geschiedenis."

Ook Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, reageert enthousiast: "Fantastisch dat het Nederlandse stuk van de grens van het Romeinse rijk nu op de werelderfgoedlijst is geplaatst."

De Romeinen zijn volgens haar zo'n 450 jaar lang aanwezig geweest in ons land "en hebben hier allerlei sporen nagelaten. Dat Nederland zo lang, en zo lang geleden al, onderdeel was van een veel groter geheel, is zeer belangrijk voor onze blik op de geschiedenis en onze plek in de wereld."

'Bijzondere waardering'

Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zegt dat de plaatsing van drie Nederlandse "iconen" op de werelderfgoedlijst "een bijzondere waardering voor deze gebieden" is. "Ik heb mogen zien wat deze gebieden te bieden hebben. Ook heb ik een gedeelte van de limes zelf gewandeld. Dit is erfgoed waar Nederland trots op mag zijn. Het verbindt ons verleden met het heden. En ik ben blij dat we met plaatsing op de lijst ervoor zorgen dat deze gebieden nu en in de toekomst bewaard en toegankelijk blijven voor iedereen."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.