Terug

Volg Hart van Nederland

Onrust in Ermelo over komst 'Ruinerwoldvader': 'Gerrit Jan en Josef kwamen hier aan de deur'

Onrust in Ermelo over komst 'Ruinerwoldvader': 'Gerrit Jan en Josef kwamen hier aan de deur'

nieuws

21 apr 2021, 23:22

Onrust in Ermelo: vader Gerrit Jan van D. en zijn jongste kinderen van het 'Ruinerwoldgezin' zijn neergestreken in het Gelderse dorp. De overgebleven kinderen uit het 'spookgezin' hebben een tijd geleden een huis aangeboden gekregen van de gemeente.

Op zich is dat het punt nog niet, vinden veel inwoners, maar nu is vader Gerrit Jan bij het gezin ingetrokken nadat bekend werd dat de rechtszaak tegen hem is stopgezet. Ook klusjesman Josef B. is inmiddels gesignaleerd bij de woning. En daar is men in Ermelo niet over te spreken.

'Een bekend gezicht'

Van D. en de klusjesman hebben de afgelopen tijd bij verschillende buurtbewoners aangeklopt. Wat hun bedoeling was, is niet helemaal duidelijk. De omwonenden die Hart van Nederland heeft gesproken zeggen dat ze vriendelijke gesprekken hebben gehad. Bij sommigen zouden de twee hebben gevraagd of er klusjes te doen waren. Van D. zat bij deze ontmoetingen altijd in een rolstoel.

"Ze kwamen hier aan de deur, Gerrit Jan en Josef. Er was ook nog een klein meisje bij", zegt buurman Gert. Na een korte introductie was het voor hem gelijk duidelijk met wie hij te maken had: "Een bekend gezicht..." Hij heeft ze welkom geheten in Ermelo. "Die mensen moeten toch ergens wonen." De mannen verklaren tegenover hem dat "ze niks verkeerd hebben gedaan".

Opvallend detail was dat vader Gerrit Jan geen woord zei, klusjesman Josef voerde het woord aan de deur. "Hij lachte en knikte alleen maar", aldus Gert. De buurtbewoner verwacht niet dat de twee verder nog iemand tot last zullen zijn in het dorp. Volgens een andere Ermeloër worden ze in de buurt inmiddels al de "bijzondere bezoekers" genoemd.

'Hij begreep alles'

Ook een andere omwonende kan erover meepraten. "Ze kwamen aan de voordeur. Ik vroeg waar ik ze mee kon helpen." Hij kwam er later achter dat de man Josef B. was. "Hij zei: dit is Gerrit Jan. Hij is weer vrij. Je hebt het vast wel gelezen, we komen uit Ruinerwold. Ze kunnen hem niks maken, hij is vrijgesproken."

Ook tijdens dit gesprek zei de vader uit het spookgezin geen woord en keek hij om zich heen. "Hij begreep het wel en wist precies waar je het over had", zegt de buurtbewoner stellig. Deskundigen stelden tijdens de rechtszaak nog dat Van D. door een eerdere hersenbloeding veel hersenschade had opgelopen. Dat was uiteindelijk reden om het proces te staken.

Gratis huisvesting?

Eerder op woensdag was er ook ophef over het bericht dat het gezin gratis zou mogen verblijven in de woning. De advocaat van de oudste vier kinderen van het gezin, die onlangs hun verhaal hebben gedaan in een documentaire, zegt in een uitgebreide verklaring dat dat niet klopt. "Er is wel degelijk een reële en op de financiële situatie van de bewoners afgestemde huursom overeengekomen."

De oudste kinderen betreuren het dat Josef B. met hun vader langs de deuren is gegaan en zo voor onrust hebben gezorgd in de Gelderse plaats. Vooral over de rol van de klusjesman zijn ze niet te spreken.

"Wat hen nog het meeste raakt, is dat Josef B. daarmee de zo waardevolle anonimiteit van hun jongere broer en zusjes geweld heeft aangedaan", aldus de advocaat namens de kinderen. "Hierdoor is hun verblijfplaats uiteindelijk bekend geworden en is daarmee een einde gekomen aan de voor hen zo noodzakelijke rust en veiligheid."

'Vrij om woonplaats te kiezen'

De gemeente laat in een reactie aan Hart van Nederland weten achter hun beslissing te blijven staan om de kinderen van het gezin te helpen aan een huis. "De jong volwassenen uit Ruinerwold zijn vrij om hun woonplaats te kiezen. Net als iedere andere Nederlander. Zij verzochten ons om woonruimte in Ermelo", aldus een woordvoerster.

De gemeente heeft volgens haar uit "menselijke overwegingen" het lot van hen aangetrokken. "Tegelijkertijd voelen we als gemeente een grote verantwoordelijkheid naar de samenleving en nemen deze verantwoordelijkheid ook." De zegsvrouw vraagt iedereen om het gezin zijn privacy te gunnen.

Dat neemt niet weg dat vader Gerrit Jan en klusjesman Josef zelf de boer op gaan in Ermelo. Dit tegen het zere been van sommige inwoners. Inmiddels is een petitie gestart die zich tegen de komst van de twee richt. Tot nu toe hebben al meer dan 450 mensen een handtekening gezet.

Foto: BNNVARA

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.