nieuws
6 mei 2019, 11:34
AMSTERDAM (ANP) - De Duitse dichter Wolfgang Frommel en enkele van zijn vrienden hebben tussen 1942 en 1986 seksueel misbruik gemaakt van jonge mannen en vrouwen binnen het Amsterdamse culturele genootschap Castrum Peregrini. Het gaat om tien slachtoffers, van wie sommigen nog in leven zijn. Die conclusie trekt een onderzoekscommissie, die zich sinds eind vorig jaar over de zaak heeft gebogen na meldingen over het misbruik.
Frommel (1902 - 1986) stichtte Castrum Peregrini (de burcht van de pelgrim) in 1942 als een soort genootschap waarin hij jonge mannen onder meer leerde over de dichtkunst. Volgens oud-lid en neerlandicus Frank Ligtvoet ging het echter om een sekte, zo schreef hij in juli 2017 in Vrij Nederland. Zijn publicatie, waarin hij uitgebreid schreef over het seksuele misbruik in de kring van Frommel, bracht het balletje aan het rollen. Niet lang erna werd de onderzoekscommissie ingesteld.
Momenteel bestaat de organisatie nog als een culturele instelling. Het huidige bestuur van de stichting, de opdrachtgever van het onderzoek, vindt het schokkend wat er in het verleden is gebeurd.
Minderjarig
,,Het is afschuwelijk dat Frommel en de zijnen zowel in Amsterdam als op andere plekken in Nederland en in het buitenland onder het mom van cultuurvorming jonge mannen en vrouwen betrokken bij hun activiteiten waarbij vervolgens sprake bleek van seksueel en machtsmisbruik. Een aantal van hen was minderjarig", aldus bestuurder Frans Damman.
Acht van tien mensen die melding deden van het misbruik zijn nog inleven. Zij hebben tot op de dag van vandaag last van wat er is gebeurd. Het bestuur van de stichting heeft, op advies van de onderzoekscommissie, contact opgenomen met Slachtofferhulp Nederland en het Schadefonds Geweldmisdrijven om slachtoffers die zich hebben gemeld verder te kunnen helpen. Doordat de stichting erkent dat er sprake was van misbruik, zijn deze instanties ,,ontvankelijker" ten opzichte van slachtoffers en hun verhaal, aldus Damman.
Bauduin
Om definitief te breken met Frommel verandert de stichting haar naam naar Het Huis van Gisèle en wordt de bibliotheek van Frommel verkocht. Gisèle van Waterschoot is de vrouw die in 1942 Frommel en een aantal Joodse jongens onderduik bood tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op dit adres, Herengracht 401, tevens het adres van de stichting, woonde Frommel van 1942 tot zijn dood.
De onderzoekscommissie werd geleid door oud-rechter Frans Bauduin. Hij is voormalig lid van het Joegoslavië-Tribunaal en onderzocht binnen het Instituut Sportrechtspraak eerder klachten over seksueel misbruik en intimidatie.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.