Terug

Volg Hart van Nederland

Omstreden programma Gewoon. Bloot. voor het eerst op tv: 'Niks seksueels aan'

Omstreden programma Gewoon. Bloot. voor het eerst op tv: 'Niks seksueels aan'

nieuws

21 mrt 2021, 22:15

Vanavond was het in opspraak geraakte programma Gewoon. Bloot. voor het eerst te zien. De eerste reacties? Die zijn vooral positief. Een schril contrast met een aantal weken geleden, toen omroep NTR aankondigde met een programma te komen waarin kinderen vragen kunnen stellen aan naakte volwassenen over hun lichaam.

De ophef was groot, er werd zelfs een petitie tegen het programma opgestart. Die werd meer dan honderdduizend keer getekend. “We moeten het met onze kinderen hebben over seksualiteit, maar dat betekent niet dat we het expliciet hoeven te tonen", vond de initiatiefnemer. Presentator Edson da Graça en zijn familie ontvingen bedreigingen.

“Respectvol en niks seksueels aan”, laat iemand weten via Twitter na het kijken van het programma. Een ander keek het met zijn 10-jarige dochter en noemt het briljant. "Ongemakkelijk en humor tegelijk. Goede vragen van de kinderen ook. Gaf goede gespreksstof daarna, precies zoals bedoeld denk ik." Een derde tweet: "De meiden hier hebben een paar keer terug gespoeld om de piemel nog wat beter te bekijken en een lol dat ze hadden!"

Waarschuwing: bloot in aantocht

Het programma trapte af met een waarschuwing. "Let op. Binnen enkele minuten zijn in dit programma Blote. Lichamen. te zien." Presentator Da Graça benadrukt daarop dat dat je je nooit zomaar voor een ander moet uitkleden. De volwassenen dragen in het begin badjassen en als iedereen instemt, gaan ze uit.

Dat zorgt voor gegiechel en ongemakkelijke blikken. “Het is gewoon, maar het voelt nu een beetje apart”, aldus een van de meisjes. Een jongen vertelt: “Eerst vond ik het heel raar, en nu is het best gewoon.” De vragen van de kinderen gaan over schaamhaar en onzekerheden. Een van de mannen vertelt dat hij wel een grotere piemel had willen hebben.

Realistisch beeld

Elsbeth Reitzema, deskundige bij Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid, was betrokken bij de totstandkoming van Gewoon. Bloot. Zij stelde dat ze met het programma vooral een realistisch en gevarieerd beeld wil geven over naakt. "Kinderen zien tegenwoordig veel minder naakt dan vroeger, ze douchen bijvoorbeeld niet meer naakt en zien alleen de onrealistische beelden online. Wij willen daar een goed beeld tegenover zetten."

Toch vindt niet iedereen een programma als dit daarvoor een goede manier: “De leraar gaat toch ook niet naakt voor de klas staan met seksuele voorlichting”, aldus een twitteraar. Een ander blijft bij zijn standpunt: "Laat bloot niet normaal worden voor kinderen."

Beeld: NTR/Laura Oldenbroek

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.