Terug

Volg Hart van Nederland

Nul procent btw op groente en fruit? Helaas, er zijn grote twijfels

nieuws

29 mrt 2023, 16:20

Het lijkt er niet op dat de btw op groente en fruit terug zal worden gebracht naar nul procent. Het is juridisch te ingewikkeld en de te behalen gezondheidswinst is laag. Dat concluderen onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek.

En dat is niet alleen voor de boodschappende Nederlander slecht nieuws, maar ook voor het kabinet: in het coalitieakkoord staat deze belastingmaatregel namelijk wel omschreven. De onderzoekers hebben gekeken naar onder andere het effect en de uitvoerbaarheid van zo'n regel, maar die vallen dus erg tegen.

Discussie

Door nul procent btw te heffen op groente en fruit hoopt het kabinet te bevorderen dat mensen gezondere keuzes gaan maken. De voorgenomen maatregel ontketende een felle discussie over welke producten daar dan onder moeten gaan vallen. SEO heeft gekeken welke afbakening zou kunnen werken, maar concludeert dat eigenlijk iedere variant op grote bezwaren stuit.

Supermarktondernemer Bart Groesz is ontevreden over het huidige kabinetsbeleid en wil een signaal afgeven. Daarom schrapte hij een week lang alle btw-kosten op groente en fruit in de winkel, om deze voor eigen rekening te nemen.

Btw op groente en fruit niet omlaag? Bart Groesz doet het zelf wel
2:01
Btw op groente en fruit niet omlaag? Bart Groesz doet het zelf wel

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.