Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuwe huisregels moet eigen meegenomen drank en eten weren van Vierdaagsefeesten

nieuws

14 juli 2023, 15:03

Wie eigen meegenomen drinken of eten mee wilde nemen naar de Vierdaagsefeesten in Nijmegen aankomende week, komt van een koude kermis thuis. Het is volgens de nieuwe huisregels van het evenement niet toegestaan om zelf drank mee te nemen, aangezien de inkomsten van de verkoop van consumpties hard nodig zijn om het grootste meerdaagse festival van Europa gratis te houden.

Personeel en beveiligers gaan daarom tassen van bezoekers controleren op zelf meegebrachte etenswaren of drinken. De controles zijn niet alleen voor drank, er wordt ook gecontroleerd om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Naast eigen drank zijn ook vuurwerk, lachgas of andere gevaarlijke voorwerpen en stoffen verboden.

De controles gaan alleen plaatsvinden in de parken en pleinen in Nijmegen die zijn ingericht voor de festiviteiten: op de openbare weg is een tassencontrole niet toegestaan.

'Biertje kost 20 cent meer dan normaal'

Jaarlijks komen zo'n 1,6 miljoen bezoekers naar de Vierdaagse feesten. Nijmeegse ondernemers moeten een flink bedrag betalen om een terras te mogen inrichten in de stad. Doordat bezoekers steeds vaker hun eigen consumpties meebrengen, halen ze die kosten er vaak niet meer uit. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen deed vorige week al een oproep aan supermarkten in het centrum om geen blikjes drank te verkopen tijdens de feestdagen.

De organisatie gaat de komende week veel aandacht vragen voor de kosten van het gratis evenement en hoe het toch betaald wordt. Een derde van het bedrag wordt gebruikt om artiesten en personeel te betalen. Nog eens een derde is nodig om alles achter de schermen te regelen qua techniek en voorzieningen en de rest van het geld gaat naar belastingen en inkoop van de drank.

Volgens de organisatie vallen de kosten dus mee voor een gratis festival: een biertje gaat op een terras tijdens de feesten gemiddeld 20 cent meer dan normaal kosten. Dat is op andere festivals ook zo, stelt feestdirecteur Joris Bouwmeister.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.