nieuws
26 juli 2021, 16:22
Het Werelderfgoedcomité van VN-organisatie Unesco plaatst de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst. Deze linie vormt samen met de Stelling van Amsterdam, die sinds 1996 op de lijst staat, de Hollandse Waterlinies.
Momenteel bestaat de Unesco-lijst uit zo'n 1.100 werelderfgoederen, waarvan elf in Nederland te vinden zijn. Een aantal voorbeelden daarvan zijn de Waddenzee, de Van Nellefabriek in Rotterdam en de grachtengordel van Amsterdam.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De linie is 85 kilometer lang en bestaat uit 45 forten in zes vestingen: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis. Ook de twee kastelen Slot Loevestein en het Muiderslot zijn er onderdeel van.
De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen, die bewoners vroeger beschermden tegen vijanden. Ook boden de linies bescherming tegen hoogwater in de rivieren. Zulke waterwerken, die zo goed bewaard zijn gebleven, bestaan nergens anders ter wereld.
"Het comité zei ook al, het is een unieke waterlinie. Die is nergens zo groot, zo omvangrijk en in zo'n goede staat. Dat is gewoon echt prachtig", aldus Boris van der Ham, voorzitter van Stichting Werelderfgoed Nederland.
Omdat het Unesco-comité vorig jaar niet kon samenkomen vanwege de wereldwijde corona-uitbraak, zijn er nu twee weken uitgetrokken voor de vergadering in Fuzhou. In die Chinese stad bespreken ze sinds 16 juli ruim vijftig nominaties. De VN-bijeenkomst duurt nog tot en met aanstaande zaterdag.
Dit jaar zijn drie Nederlandse erfgoederen genomineerd. Naast de Nieuwe Hollandse Waterlinie, heeft Unesco De Koloniën van Weldadigheid, die in 1818 bedoeld waren om de armen een beter bestaan te geven op het platteland, maandag ook al opgenomen in de lijst. De Neder-Germaanse Limes is de derde nominatie. Dinsdag wordt naar verwachting bekend of ook deze op de lijst belandt.
Van der Ham is in ieder geval enorm blij met deze uitslag tot nu toe: "We hebben een prachtige dag gehad met erkenning voor twee hele verschillende, maar hele belangrijke werelderfgoederen. Dus we hebben al twee gouden medailles binnen."
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.