Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuw energiecontract deze maand even duur als in december

Nieuw energiecontract deze maand even duur als in december

nieuws

10 jan 2024, 14:24

Nederlandse huishoudens betalen deze maand gemiddeld precies evenveel voor een nieuw energiecontract als in december. Weliswaar gingen de maandelijkse netbeheerkosten per 1 januari met 7 euro omhoog, maar daar stond tegenover dat de leveringstarieven juist aanzienlijk zijn gedaald.

Daardoor betaalt een huishouden met een doorsneeverbruik net als vorige maand 243 euro voor de levering van gas en elektriciteit, constateert toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Op 1 januari 2024 kwam een einde aan het prijsplafond, waardoor alle consumenten weer het tarief betalen dat in hun energiecontract staat.

Er wordt gewaarschuwd voor een mogelijke energieprijsexplosie. Wat betekent dat? Bekijk het in deze video:

Mogelijke prijsexplosie energie op komst: zijn we dan terug bij af?
1:52
Mogelijke prijsexplosie energie op komst: zijn we dan terug bij af?

Overstappen loont

In december hadden zo'n 450.000 huishoudens een contract met tarieven boven het prijsplafond. Voor consumenten die nu meer zijn gaan betalen kan het volgens de ACM lonen om te kijken naar een goedkoper contract en over te stappen.

Het aantal leveranciers dat vaste contracten aanbiedt, stijgt nog steeds licht. Van de 51 leveranciers bieden er nu 27 vaste contracten met een looptijd van een jaar aan. Bij achttien leveranciers is het mogelijk om een vast contract voor twee jaar of langer af te sluiten.

Dynamische energiecontracten

Het aantal leveranciers dat dynamische energiecontracten aanbiedt, blijft ook maandelijks stijgen. Hierbij is de prijs van het contract direct gekoppeld aan de dag- of uurprijs op de groothandelsmarkt voor gas en elektriciteit.

Huishoudens met zo'n contract kunnen een dag van tevoren op een website of in een app zien wat ze de volgende dag moeten betalen. In totaal bieden nu 29 leveranciers een dynamisch contract aan.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.