Terug

Volg Hart van Nederland

Nog snel online kerstinkopen doen? Zo herken je een nepwebshop

Nog snel online kerstinkopen doen? Zo herken je een nepwebshop

nieuws

14 dec 2021, 14:52

Over anderhalve week is het zover: kerst. Een paar dagen vol lekker eten, familie en mooie cadeaus voor onder de boom. Nu de winkels om 17.00 uur dicht moeten, kopen veel mensen hun presentjes online. Maar hoe weet je of een webwinkel wel betrouwbaar is?

De donkere dagen zijn namelijk ook geliefd bij cybercriminelen, waarschuwt de politie. Daarom kun je via de online tool 'Check de (ver)koper' opzoeken of er meldingen zijn binnengekomen over de webwinkel waar je kerstinkopen wil doen. Je kan zelfs zoeken op (mogelijk verdachte) rekeningnummers, e-mailadressen en telefoonnummers.

Waarschuwing in beeld

Mocht de verkoper die je hebt opgezocht bekend zijn bij de politie, dan krijg je meteen een waarschuwing: 'Er zijn meldingen over deze partij bekend.' Wees dan dus extra voorzichtig. De melding krijg je ook te zien bij sommige buitenlandse rekeningnummers, want volgens de politie blijkt dat betalingen naar het buitenland een verhoogd risico met zich meebrengen.

Op deze manier weet je gelijk of de verkoper van dat mooie koopje op Marktplaats niet eerder mensen heeft opgelicht. Wel benadrukt de politie dat verkopers die niet op de controlelijst staat automatisch te vertrouwen zijn. "U blijft zelf verantwoordelijk", maakt de politie daarom duidelijk.

Keurmerk voor webshops

De 'Check de (ver)koper'-tool is niet de enige manier om te bepalen of een webshop betrouwbaar is. Ook kun je controleren of ze het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk hebben. Als een online winkel dat heeft, hebben ze afspraken gemaakt met de Consumentenbond en kun je bij problemen naar een geschillencommissie stappen.

Echter is het digitaal kopiëren van een keurmerk op een website gemakkelijk gedaan. Kijk daarom altijd even op de website van het keurmerk zelf of de webwinkel ook daadwerkelijk is aangesloten bij het keurmerk.

Check andermans ervaringen

Naast het keurmerk kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar ervaringen van consumenten. Op Klachtenkompas vind je klachten van anderen die over verschillende bedrijven zijn binnengekomen. Ook via Google Review en Trustpilot kun je eerdere ervaringen van kopers lezen.

Als alles klopt en je handen jeuken om te bestelling af te ronden, denk dan goed na over hoe je afrekent. Er moeten alarmbelletjes gaan rinkelen als dit handmatig naar een privérekening moet. Ook bij iDeal-betaling moet je opletten. Mocht je per ongeluk toch via een nepwinkel gekocht hebben, krijg je daarbij niet je geld terug. Bij PayPal krijg je dat bijvoorbeeld wel.

Criminelen worden steeds slimmer in het aanbieden van nepwebwinkels. Een KvK-nummer, slotje of mailcontact met de klantenservice, zijn allang geen garantie meer op veilig shoppen. Naast alle bovenstaande dingen is het dan ook altijd belangrijk om op je eigen onderbuikgevoel te vertrouwen. Voelt het niet goed? Bestel dan ergens anders.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.