Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlands zeilschip aan de grond gelopen in Noorwegen

nieuws

23 mrt 2023, 09:50

Voor de kust van Noorwegen is een Nederlands zeilschip aan de grond gelopen. Dat meldt de Noorse politie. Het gaat om het schip Noorderlicht. Het had 26 mensen aan boord, onder wie 14 kinderen. Niemand raakte gewond.

De Noorderlicht was onderweg van Trondheim naar Nørvik toen het schip in de nacht van woensdag op donderdag vastliep bij een klein eiland bij Rugholmen. Het schip raakte rond 02.30 uur de grond, een paar meter bij de kant vandaan. Dat kan makkelijk gebeuren, maar doordat het water nu laag stond bleef het vaartuig licht gekanteld vastzitten.

Geen spanning

De meeste opvarenden zijn van boord gehaald. Twee mensen, de schipper en de machinist, zijn gebleven om te wachten op een sleepboot die het schip kan lostrekken, zegt een woordvoerder van de Noorse Reddingscentrale tegen Noorse media. De mensen die van boord zijn gegaan, zijn 's nachts naar een hotel in de buurt overgebracht.

Volgens de reisorganisatie Swan Expeditions, waar de Noorderlicht onder valt, was er geen moment sprake van spanning, het zou een gecontroleerde voorzorgsmaatregel zijn. De sfeer onder de kinderen en de andere opvarenden is goed laat de directeur aan Hart van Nederland weten. Ze hopen vooral snel weer verder te kunnen.

Hevige sneeuwbuien

Hoe het ongeluk kon gebeuren wordt nog onderzocht. Aan het schip is tot nu toe geen schade gebleken. Volgens de kapitein van het reddingsschip, Harald V., was er sprake van hevige sneeuwbuien en matig zicht. Het zeilschip zou een georganiseerde reis aan het maken zijn.

De leerlingen aan boord zijn van het onderwijsprogramma Masterskip. Hier maken zo'n 30 havo en vwo scholieren vanuit het hele land een aantal weken lang een reis. Tijdens de tocht leren ze al gaande weg meer over de wereld, aan de hand van wat zij onderweg tegenkomen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.