nieuws
30 sep 2019, 08:21
Het is Nationale Broer en Zus-dag, maar niet alle broers en zussen hangen de vlag uit. Uit onderzoek van PostNL blijkt dat 1 op de tien Nederlands liever gister dan vandaag hun broer of zus inruilt. 18 procent van de ruim 1000 ondervraagden zegt regelmatig ruzie te hebben met zijn of haar broer of zus en 12 procent ziet broer of zus helemaal niet meer. Dat is meestal te wijten aan het niet nakomen van afspraken of het gedrag van de levenspartner van de broer of zus in kwestie. Uit het onderzoek blijkt ook dat de onderlinge band tot het 30ste levensjaar het sterkst is, daarna wordt de relatie slechter. Tot men met pensioen gaat, rond het 65ste levensjaar worden de banden kennelijk weer aangetrokken. Maar, in totaal heeft 17 procent van 65-plussers geen contact meer met hun broer of zus.
19 procent van de broers of zussen die een conflict willen bijleggen doen dat het liefst 'face to face', maar ook is het populair de aanleiding van de ruzie vooral dood te zwijgen: 18 procent houdt liever de mond. Het - naar eigen zeggen - meest 'achtergestelde' kind is het middelste kind. 1 op de 5 zegt dat hun broer(s) en/of zus(sen) worden voorgetrokken. Een veelgenoemd euvel: meer of minder aandacht van de ouders staat op plek 5 van de top 5 redenen voor ruzies tussen broer(s) en zus(sen). De volledige top 5: 1. Afspraken niet nakomen 2. Gedrag van de levenspartner 3. Zorg voor ouders 4. Liegen en bedriegen 5. Meer/minder aandacht van ouders
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.