Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland verandert van mening en steunt toch prijsplafond voor gas in EU

nieuws

21 okt 2022, 16:11

De Europese Unie gaat pieken in de gasprijs begrenzen, verwacht premier Mark Rutte. Nederland is van gedachten veranderd en vindt zo'n tijdelijke maximumprijs nu nodig en kansrijk, erkent hij.

Nederland verzette zich samen met vooral Duitsland lang tegen een zogeheten prijsplafond voor gas, waarvoor een meerderheid van de EU-landen al lange tijd pleit. Dat zou alleen maar nadelige gevolgen hebben. Maar de afspraken die de EU-leiders op de EU-top hebben gemaakt mogen toch wel een doorbraak heten, vindt Rutte inmiddels.

Voorwaarden

Rutte en de andere leiders spraken af dat er een limiet moet worden uitgewerkt voor pieken in de gasprijs. Die moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag die er niet toe leiden dat leveranciers Europa inruilen voor beter betalende klanten of dat de prikkel verdwijnt voor Europeanen om minder gas te verbruiken.

Maar aan die voorwaarden moet kunnen worden voldaan, denkt Rutte inmiddels. "Wij waren aanvankelijk heel sceptisch", maar Nederland heeft "bewogen". "Het verandert constant op basis van je inzichten."

ANP

Bovenstaande video is eerder uitgezonden bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.