Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

Nederland twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

nieuws

4 mei 2023, 20:11

In heel Nederland is twee minuten stilte gehouden om burgers en militairen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties om het leven zijn gekomen. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam waren, in het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, duizenden mensen aanwezig.

Voorafgaand aan de herdenking op de Dam hield schrijver Marcel Möring de 4 mei-voordracht Mens en medemens. Daarin stelde hij dat we een maatschappij kunnen zijn waarin 'de ander' naast en met ons leeft, zonder daarmee onze eigen overtuigingen geweld aan te doen. "Als we een mens tussen medemensen willen zijn moeten we onszelf kunnen voorstellen als de ander", zo klonk het.

Het koningspaar legde namens de Nederlandse bevolking een krans bij het Nationaal Monument. Een militaire trompettist blies de Taptoe, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte volgden.

Na de twee minuten stilte was er ruimte voor de toespraak van de 17-jarige Loewana uit Enschede. Het meisje sprak in haar speech met de naam: Mijn pappo’; mijn opa over haar Sinti-roots:

Toespraak van 17-jarige Loewana op de Dam over haar Sinti-roots
2:32
Toespraak van 17-jarige Loewana op de Dam over haar Sinti-roots

Meerdere herdenkingen

Ook op veel andere plekken in het land worden de oorlogsslachtoffers herdacht, zoals in Kamp Amersfoort waar minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken sprak, op de Waalsdorpervlakte, bij herinneringscentrum Kamp Westerbork en op de Grebbeberg in Rhenen. Daar zijn prinses Margriet, haar man Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan bij. In Den Haag is een herdenkingsbijeenkomst bij het Internationaal Homomonument en voor kinderen is er een speciale herdenking in Madurodam.

Het was niet overal in het land stil tijdens het stiltemoment. In Rotterdam komen er meerder klachten over geluiden op straat en in Breda verstoorde een dronken man de herdenking.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.