Terug

Volg Hart van Nederland

Na drie jaar mag het weer: welke plaats heeft dit jaar het grootste paasvuur?

Na drie jaar mag het weer: welke plaats heeft dit jaar het grootste paasvuur?

nieuws

17 apr 2022, 23:14

In sommige dorpen in Nederland is carnaval het hoogtepunt van het jaar, in andere dorpen is dat de kermis en weer andere dorpen kijken ze reikhalzend uit naar het paasvuur. Vooral in het oosten van het land is het een traditie waar het hele dorp voor uitloopt. Maar welk dorp heeft dit jaar de grootste?

Bouwers van de vreugdevuren zijn al sinds maart bezig met de voorbereidingen en het bouwen van de vuren. Ook in het Overijsselse Espelo en Holten kunnen ze niet wachten, want drie jaar lang kon het feest niet doorgaan. Eerst gooide de droogte in 2019 roet in het eten en ook in de twee daaropvolgende coronajaren werd het feest geannuleerd. "We hebben wel weer zin in een feestje", zegt een van de bouwers.

Concurrentie laait op

Tussen de plaatsen is er onderling veel strijd en laait in het voorjaar de concurrentie op over wie de grootste poasboake (paasvuur) kan bouwen. Espelo dingt ieder jaar mee als serieuze kanshebber om de titel in de wacht te slepen maar dit jaar moeten zij Holten voor zich dulden.

De 'boake' van het buurtschap Dijkerhoek (Holten) is met 4293 kuub en 15 meter hoogte de grootste dit jaar, directe concurrent Espelo kwam dit jaar niet verder dan 3644 kuub en een hoogte van 14 meter. "Helaas kwamen we dit jaar net te kort, volgend jaar gaan we het weer proberen", zegt Jelle, een van de bouwers in Espelo.

De paasvuren worden geheel met de hand gebouwd, waarbij het is toegestaan om maximaal 4,5 meter met de kraan te bouwen.

Voor de paasvuren mag je niet zomaar al het soort hout gebruiken, volgens de organisatie mag er alleen schoon snoeihout gebruikt worden. Manieren om de stapel zo hoog mogelijk te maken door bijvoorbeeld pallets of dikke planken te gebruiken zijn niet toegestaan.

Ondanks het verlies heeft Espelo nog wel het wereldrecord van het grootste paasvuur ooit in handen. In 2005 werd een hoogte van bijna 46 meter gehaald, het vuur had toen een geschatte omtrek van 160 meter. Die prestatie staat in het Guinness Book of Records.

Smog door paasvuren

Waar er in de oostelijke provincies vooral veel plezier wordt beleefd aan de vuren hebben sommige mensen in de westelijke provincies juist last van het vuur en vooral de rook.

Zo waarschuwt het RIVM tot en met maandag voor kans op smog door fijnstof en houtrook. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Die kunnen allerlei nadelige effecten hebben, vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten, aldus het RIVM. Zij krijgen door het inademen van de vieze lucht meer en eerder klachten en kunnen zich dit weekend beter niet lichamelijk inspannen in de buitenlucht.

Daarnaast vinden de provincie en de gemeenten dat er bij de paasvuren veel te veel stikstof vrij komt, onzin vinden de bouwers. "Als je een vuurtje vergelijkt met wat er per dag aan vliegtuigen overvliegt of wat grote bedrijven uitstoten is dit echt peanuts. Ze moeten zich met belangrijke zaken bezig gaan houden", zegt Marc Oostenrenk uit Espelo.

Als het aan de paasvuurbouwers in Espelo ligt gaan ze volgend jaar revanche nemen. "Tuurlijk zeggen ze dat, maar wij zijn al vier jaar achter elkaar als de grootste, dus ze mogen het laten zien", vertelt een bouwer in Holten.

Voor het eerst in jaren werd ook het paasvuur in het Drentse Smilde weer ontstoken

Voor het eerst in jaren weer paasvuur ontstoken in Smilde
1:18
Voor het eerst in jaren weer paasvuur ontstoken in Smilde

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.