Terug

Volg Hart van Nederland

Na anderhalf jaar is het weer mogelijk: Eneco gaat weer vaste energiecontracten aanbieden

Na anderhalf jaar is het weer mogelijk: Eneco gaat weer vaste energiecontracten aanbieden

nieuws

8 feb 2023, 15:27

Eneco verkoopt weer vaste energiecontracten. Na ruim anderhalf jaar is het weer mogelijk om een contract aan te gaan waarbij de prijs voor gas en stroom voor langere tijd vaststaat. De energieleverancier heeft zo'n 2 miljoen klanten in Nederland.

Eneco bood sinds het najaar van 2021 geen vaste contracten meer aan vanwege de sterk oplopende energieprijzen. Voorlopig biedt Eneco een contract aan voor de looptijd van zes maanden.

Een woordvoerder geeft aan dat het "zeker de bedoeling is" om in de toekomst ook contracten aan de bieden waarin de tarieven voor een langere periode dan een halfjaar worden vastgelegd. Maar dan moeten de regels voor het opzeggen van vaste contracten wel worden aangepast, wat gepland staat voor 1 april.

Door de hoge energieprijzen kiezen mensen er soms voor om hun huis niet te verwarmen. Deze winter zijn meer dan honderd buurthuiskamers van het Leger des Heils geopend zodat mensen in de koude maanden toch kunnen besparen op de energierekening:

Duizend nieuwe bezoekers bij warmtekamers door hoge gasprijzen
1:47
Duizend nieuwe bezoekers bij warmtekamers door hoge gasprijzen

Het is de bedoeling dat de boete die klanten dan betalen meer overeenkomt met het bedrag dat de energieleverancier misloopt. "Of we 1 april gaan redden, is nog de vraag. We hebben dan wel alle details van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nodig om te kunnen berekenen wat het boetebedrag zou zijn", laat de woordvoerder weten.

Prijsplafond

Het tarief voor het vaste contract ligt net boven dat van het prijsplafond. Daarmee is het vooral interessant voor huishoudens die met hun verbruik boven de maximale hoeveelheid gas en stroom zitten waarvoor de maximumprijzen gelden.

De regeling is in het leven geroepen om mensen te helpen bij de hoge energieprijzen. Het plafond zorgt ervoor dat je niet meer betaalt dan 1,45 euro per m3 gas en voor stroom niet meer dan 0,40 euro per kWh. Het verschil met de daadwerkelijke prijs van energie wordt indien nodig opgevangen door de overheid.

De overheid stelde het prijsplafond dit jaar in om de financiële pijn van de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen te verzachten. Dat energie zo veel duurder is, heeft veel te maken met de Russische inval in Oekraïne en vrees voor schaarste aan gas. Maar inmiddels dalen de gasprijzen dankzij goed gevulde gasopslagen in Europa en relatief mild winterweer.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.