Terug

Volg Hart van Nederland

Mysterieuze lichtbal boven snelweg bij Eindhoven maakt de tongen los

Mysterieuze lichtbal boven snelweg bij Eindhoven maakt de tongen los

nieuws

12 okt 2022, 16:35

Wat is toch die lichtgevende bal in de lucht? Dat is wat twitteraars zich afvragen naar aanleiding van een tweet van Remco. Hij rijdt dinsdagavond rond tien uur over de snelweg tussen Best en Eindhoven als hij plotseling een gloeiende bal naar beneden ziet razen.

Ook de redactie van Hart van Nederland vroeg zich af wat het kon zijn. Is het een vuurbal, een meteoriet of een lichtkogel? Wij gingen op onderzoek uit en waagden hiervoor een belletje aan de 13 Lichte Brigade. Dat is een militaire eenheid van de Koninklijke Landmacht met als hoofdlocatie de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. De kazerne ligt in de buurt van waar de felle bol is gespot.

Lichtkogel van Defensie

Volgens Bert de Vries van de 13 Lichte Brigade zou het kunnen gaan om een lichtkogel: "Qua patroonduur en -omvang kan het een lichtpatroon zijn. In de opname zie je dat de snelweg naar links wegdraait, dus in het verlengde kan er een oefening zijn geweest van Defensie. Het kan een lichtpatroon zijn geweest die Defensie gebruikt", zegt hij tegen Hart van Nederland.

"Uit het hele land komen er militairen naar de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne voor oefeningen. Dat kan verschillen qua grootte van driehonderd tot zeshonderd man. Dit kan doorgaan tot in de avonduren", legt De Vries uit. "Twee partijen oefenen met elkaar, waarbij er aanvallers en verdedigers zijn. De verdedigers kunnen dan lichtkogels gebruiken om de aanvallers te zien."

Voor particulieren te koop

De lichtkogels die tijdens dit soort oefeningen worden gebruikt, zijn ook verkrijgbaar voor particulieren, vertelt de Vries. "Defensie gebruikt lichtkogels eigenlijk nooit zo boven de snelweg om gevaren te voorkomen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.