nieuws
18 sep 2019, 13:27
De motoragent die begin september in het Limburgse Klimmen door twee mannen is mishandeld, heeft daar nog altijd last vast. De man hoopt snel weer aan het werk te kunnen, maar merkt dat het hem "nu het echt even teveel is". De mishandelde agent doet woensdag zijn verhaal op de Facebookpagina van de politie in Limburg. "Ontzettend heftig, dat is in een woord hoe ik die avond ervaren heb," aldus de politieman die anoniem wil blijven. Lees ook: Motoragent lost waarschuwingsschoten en wordt mishandeld bij controleren auto in Klimmen Het is woensdag 4 september rond 22.00 uur als de motoragent een auto wil laten stoppen in Klimmen. De bestuurder toont afwijkend gedrag en de agent wil het voertuig daarom controleren. De auto gaat er echter vandoor.
De motoragent zet de achtervolging in. De auto stopt plots op de Retersbekerweg en er stappen twee mannen uit. Een schermutseling volgt. "Terwijl ik bezig was met de aanhouding van een van de verdachten voelde ik ineens dat de tweede verdachte me van achteren aanviel," vertelt de agent. Tijdens de worsteling weet een van de mannen de portofoon van de diender af te pakken. Hij beseft dat hij beiden niet tegelijkertijd aankan. Zijn collega's zijn dan al opgeroepen, maar direct contact is niet meer mogelijk. "Mijn enige lifeline werd me op die manier ontnomen." Op dat moment ervaart de diender "vooral een overweldigend gevoel van machteloosheid". Andere agenten proberen zo snel mogelijk bij hun belaagde collega te komen. "Maar als je daar machteloos op de grond ligt en mishandeld wordt, duurt elke seconde te lang," volgens de politieman.
Terwijl hij op de grond ligt, denkt de agent ineens aan zijn dienstwapen. "Ik wilde absoluut voorkomen dat het afgepakt werd. Op dat moment realiseerde ik me dat ik uit pure noodzaak zou moeten schieten als ik de kans kreeg." De agent weet vanuit zijn benarde positie uiteindelijk zijn wapen te trekken en lost meerdere waarschuwingsschoten. "Dat idee is zo zwaar." Een verdachte (53) wordt meteen aangehouden. De ander (27) meldt zich een week later bij de politie. Beiden komen uit het Limburgse dorp.
De mishandeling heeft zware lichamelijke gevolgen voor de politieman. "Mijn spieren hebben flinke klappen gekregen. Ik volg daarom de komende weken meerdere keren in de week fysiotherapie." De agent kampt twee weken na de worsteling ook nog steeds met hoofdpijn. Daarnaast heeft het incident mentale sporen achtergelaten. "Komende week ga ik met een psycholoog in gesprek in de hoop dat ik weer wat meer tot rust kan komen en het een plek kan geven," vertelt de motoragent. In de dagen na de toetakeling denkt de politieman nog veel na over wat hem is overkomen. "Ik denk dat het geweld echt gericht was tegen mijn uniform, tegen de organisatie die ik vertegenwoordig. Je beseft je hoe kwetsbaar je bent als vertegenwoordiger van de politie."
De zware mishandeling van een van haar agenten baart politiechef Ingrid Schäfer-Poels grote zorgen. "Geweld tegen politieagenten is geen onderdeel van het werk, het hoort er niet bij." Ondermijning van de politie, betekent volgens haar ondermijning van de samenleving. Lees ook: Korpschef is agressie en geweld tegen agenten 'spuugzat' en neemt maatregelen De motoragent voelt zich ontzettend gesteund door de vele steunbetuigingen die hij heeft gekregen van burgers en mede-agenten. "Op deze momenten zijn we als politie toch een familie en voelen we die verbondenheid."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.