Terug

Volg Hart van Nederland

Mogelijk blijft er toch nog korting aan de pomp

nieuws

6 juni 2023, 21:24

Mogelijk blijft er toch een deel van de korting die het kabinet nu nog op brandstof geeft over. Op 1 juli gaan de prijzen aan de pomp namelijk weer flink omhoog, evenals op 1 januari, tenzij dat gaat leiden tot grote verschillen met omliggende landen.

Dat zegt staatssecretaris van Financiën van Rij tegen RTL Z. "We lopen niet met oogkleppen op", zegt de bewindsman. De korting werd door het kabinet gegeven omdat de prijzen voor brandstoffen omhoog knalden door de oorlog in Oekraïne. Benzine kreeg 17 cent korting en diesel 11.

Geen groot verschil

In juli zal die korting nu gehalveerd worden. In januari vervalt die dan helemaal. Ook komt er nog tweemaal een inflatiecorrectie bij kijken. Maar mogelijk gaat het kabinet er dus nog wel iets aan doen. Ze gaan in ieder geval de effecten in de grensstreek goed in de gaten houden. Van Rij: "Want je wilt niet te veel uiteenlopen. Ik denk dat we in het najaar goed moeten kijken hoe de vlag erbij hangt."

In België is men momenteel al 10 cent goedkoper uit bij het tanken. Mocht het verschil te groot worden met de omringende landen, dan wil het kabinet overweg om het tweede deel van de korting toch te behouden. Een andere optie is om geen inflatiecorrectie door te voeren in januari. "Maar dan moet ik wel met mijn minister gaan zitten", zegt Van Rij. Dat zal de schatkist namelijk honderden miljoenen gaan kosten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.