nieuws
1 mei 2022, 00:00
Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrand is vandaag voor het eerst voor publiek te zien in Het Fries Museum. Het kostte de staat, en dus ook de belastingbetaler, maar liefst 150 miljoen euro. Het schilderij kreeg zaterdag veel belangstelling.
Volgens Friso Lammertse, conservator in het Rijksmuseum is het een heel bijzonder stuk en vindt het schilderij het geld waard. "Je moet het in perspectief zien. De Melkmeid hebben we in Nederland 750.000 gulden voor neergelegd. Nu kun je het Rijksmuseum niet meer voorstellen zonder De Melkmeid," vertelt hij enthousiast.
Al is hij het eens met het bedrag wat er voor is neergelegd, begrijpt hij de verontwaardiging. "Het is een idioot bedrag. En dat men het er voor over heeft is heel bijzonder."
Om dat schilderij van Rembrandt naar Nederland toe te halen, ging er een heel traject aan vooraf. Bij de Franse familie, bij wie eerder twee andere schilderijen zijn gekocht van Rembrandt, werd dit schilderij al gesignaleerd.
"Wij zijn toen meteen gaan polsen of dat schilderij beschikbaar was en de familie die wilde het wel verkopen." Maar voordat het zover was kreeg de Franste staat 30 maanden de tijd om het schilderij zelf te kopen. Na die 30 maanden kreeg het Rijksmuseum eindelijk de brief dat het schilderij Frankrijk mocht verlaten.
Wat dit schilderij zo bijzonder maakt is volgens de conservator vooral de manier waarop Rembrandt schildert. "Hij heeft een hele slimme manier van schilderen. Het is heel illusionistisch, maar eigenlijk zie je ook gewoon een doek met verf. Het lijkt net echt en dat maakt het zo bijzonder."
Bezoekers stonden zaterdagochtend al vroeg in de rij om te zien hoe het schilderij eruit ziet waar heel Nederland verontwaardigd over was. Een bezoekster staat met haar dochter in de rij en is erg nieuwsgiering naar het verhaal erachter. "Ik weet niet zo goed wat ik er van moet verwachten. Ik ben wel heel erg benieuwd."
Of ze het eens is met de 150 miljoen euro die er aan uit is gegeven? "Ik vind het prima. Het is heel veel geld, maar het is belangrijk dat zulke mooie dingen uit 1600 in Nederland blijven."
Een andere bezoekster was het juist niet eens met de uitgave en is daarom nieuwsgiering naar het verhaal erachter. Conservator Friso Lammertse gaf zaterdag eenmalig een lezing over het verhaal achter het schilderij en hoe de koop tot stand is gekomen.
"Er zijn zoveel mensen in de kunst en cultuursector die het zo moeilijk hadden. Maar het is gebeurd en het is vast heel mooi." Na haar bezoek aan het schilderij vindt ze het moeilijk of dat het geld echt waard was. "Het schilderij is wel echt prachtig. Echt een Rembrandt. Ik weet niet of het de belastingcenten waard is. Het is ook maar wat de gek ervoor geeft denk ik dan."
Een andere bezoeker geeft aan dat het heel belangrijk is om dit soort erfgoed bewaard blijft in Nederland. "Ik kan mij voorstellen dat het pijnlijk ligt, maar dit is een eenmalige kans."
Het schilderij zal hierna door het hele land te zien zijn, en doet het verschillende provincies aan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.