Terug

Volg Hart van Nederland

Miljoenen euro's STAP-budget uitgekeerd aan 'spookcursisten'

Miljoenen euro's STAP-budget uitgekeerd aan 'spookcursisten'

nieuws

16 juni 2023, 08:56

Opnieuw is er ophef ontstaan rondom het STAP-budget van het UVW. Cursisten kregen vorig jaar 1000 euro om een cursus of opleiding te volgen. Mensen die niet of nauwelijks kwamen opdagen of een cursus niet afrondde kregen dit geld ook, terwijl dit volgens de regels niet hoort te kunnen. Dat blijkt uit navraag van BNR.

Het STAP-budget is vooral bedoeld voor werkenden en werkzoekenden die normaal gesproken niet zo snel met eigen middelen zouden investeren in hun eigen loopbaanontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan ZZP'ers of mensen die zich willen laten omscholen.

Geldverspilling

Het UVW heeft als regel dat cursisten hun opleiding voltooien met een certificaat of dat zij minstens tachtig procent van de lessen moeten hebben gevolgd. Als dit om wat voor reden dan ook niet lukt, dienen zij de 1000 euro aan verkregen subsidie terug te betalen. Aanbieders van de cursussen kunnen deelnemers waarschuwen voor de gevolgen van hun afwezigheid. De aanbieders kunnen dus ook bij het UVW aangeven als dit het geval is.

De instantie heeft echter geen geld teruggevraagd van deze 'spookcursisten'. Het UWV zegt 'coulant’ te zijn omgegaan met STAP-cursisten, omdat het deelnemers 'niet wilde opzadelen met schulden'. Ze zegt wel 3,3 miljoen euro aan subsidie te hebben teruggevorderd als door de schuld van een aanbieder een opleiding niet door kon gaan.

Bart van Kent van de SP wil naar aanleiding van dit nieuws Kamervragen stellen en verwacht uitleg van de verantwoordelijke minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip. "Het was al duidelijk dat het STAP-budget enorme geldverspilling was', zegt Van Kent tegen BNR. 'Dit is het zoveelste bewijs dat deze regeling nooit had mogen bestaan."

Gebreken

Begin dit jaar kwam het budget ook al in opspraak. Het STAP-budget is bedoeld voor scholing en loopbaanontwikkeling, maar er werden ook cursussen zoals bierproeven en helende geuren ontdekken van gegeven. Ondanks nieuwe maatregelen om het aanbod van niet gecertificeerde 'nonsens' opleidingen tegen te gaan, stonden er toch opvallende cursussen bij.

Los van de kritiek is het STAP-budget ook dit jaar weer populair. Binnen drie uur was de te verdelen 34 miljoen euro aan subsidie binnen een paar uur weg. Dit jaar is wel het laatste jaar van de regeling. In 2024 verdwijnt hij vanwege de vele gebreken. Of er een vervanger komt, is nog niet bekend.

In februari lag de website voor het aanvragen van het budget diezelfde ochtend al om 10.00 uur plat. Dat zorgde voor veel frustratie bij de aanvragers:

Website voor STAP-budget nu al overbelast: aanvragen gaat dinsdag niet meer lukken
1:17
Website voor STAP-budget nu al overbelast: aanvragen gaat dinsdag niet meer lukken

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.