nieuws
10 okt 2019, 09:48
Per jaar gebruikt iedere Nederlander 1500 plastic voedselverpakkingen. Dat zijn er gemiddeld vier per dag. Dit blijkt uit berekeningen van het ING Economisch Bureau. In het totaal gaat het om 26 miljard plastic voedselverpakkingen. In de supermarkt liggen schappen vol met plastic voedselverpakkingen: kaas, vlees, groenten, fruit, koekjes en andere producten blijven op deze manier vers. Het ING Economisch Bureau verwacht dat het de komende jaren alleen maar meer wordt. Er worden meer porties voor eenpersoonshuishoudens verkocht. Ook wordt steeds vaker groenten en fruit voorbewerkt en in plastic verpakt. En we willen steeds meer producten die makkelijk mee te nemen zijn. Lees ook: Duizenden mensen helpen tijdens de World Cleanup Day in Nederland Ieder jaar komt 500 miljoen kilo plastic verpakkingsmateriaal op de Nederlandse markt. Dat komt neer op 1900 kilo plastic per minuut. Van al dat verpakkingsmateriaal is 40 procent voor voedingsmiddelen en dranken. Als er niets verandert groeit het aantal plastic voedselverpakkingen tot 2023 met 100 miljoen stuks per jaar, aldus het ING Economisch Bureau.
Plastic is een aantrekkelijk verpakkingsmiddel omdat de prijs vrijwel gelijk blijft terwijl veel andere kosten stijgen. Daarnaast is het een materiaal waarmee voedsel goed vers blijft en de inhoud wordt door plastic goed beschermd. Daarnaast is het een licht verpakkingsmateriaal. Een mooi voorbeeld is frisdrank. Dat wordt in plastic flessen verkocht omdat die minder snel exploderen of breken dan glas. Bovendien zorgen vormen en gewicht van de flessen voor efficiënter transport.
Uit een enquête van het ING Economisch Bureau blijkt dat bijna negen op de tien respondenten zich ergert aan de hoeveelheid plastic waar producten in verpakt zijn. Volgens de onderzoekers kan de groei van het verpakkingsmateriaal tot stilstand komen als Nederlanders vijf plastic verpakkingen per jaar minder gebruiken. Lees ook: Meer plastic flesjes op straat: 'Helpt als iedereen wat opruimt' De industrie werkt aan steeds lichter plastic, meer gerecycled materiaal gebruiken en het toepassen van herbruikbare verpakkingen. Overstappen op bijvoorbeeld blik, karton of glas is lang niet altijd een oplossing. Zo is voor een vergelijkbare verpakking van glas of blik ten opzichte van plastic doorgaans meer materiaal en energie nodig. Dat komt onder andere de CO2 uitstoot niet ten goede.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.