nieuws
18 juli 2021, 17:05
Militairen zijn zondag druk bezig geweest om een nooddijk aan te leggen in het Noord-Limburgse Well. Ze deden dit samen met vrijwilligers van Waterschap Zeeland en buurtbewoners die weigerden te vertrekken.
De veiligheidsregio riep zaterdagavond op tot (vrijwillige) evacuatie, maar zo'n tachtig procent van de inwoners van Well besloot te blijven. Ze hebben vertrouwen in de nooddijk en zijn bang voor inbraken als ze massaal uit het dorp vertrekken.
Artikel gaat verder onder het item
Op de plaats van de nooddijk ligt oorspronkelijk al een dijk, maar deze is zo doordrongen van het water dat de dijk instabiel is geworden. Hierdoor kunnen gaten ontstaan. Vrijwilligers van het waterschap en bewoners van Well probeerden de dijk zaterdag met zand te verstevigen, maar dit lukte niet goed genoeg. Daarom is de hulp van militairen ingeroepen. Zij leggen plastic rollen en bigbags neer.
Uit alle hoeken van het land komt hulp naar het Limburgse dorpje. Waterschap Zeeland is vanaf vrijdagavond in Limburg om te helpen met hand-en-spandiensten. Jan de Visser en zijn mannen helpen vandaag in Well. "Vele handjes maken licht werk", vertelt hij tegen Hart van Nederland. De Zeeuwen kunnen hun expertise goed inzetten in Limburg. "In Zeeland kennen we het water", verklaart Visser.
Even later arriveert ook luitenant Sven van het leger met zijn mannen. Ze gaan direct aan de slag. "We zijn bezig met een dijkverzwaring en -versterking", legt hij uit. "De Dijken beginnen hier te verzadigen en lekken. Wij moeten zorgen dat we erger voorkomen." De luitenant is zeer te spreken over de vechtlust die hij de afgelopen dagen bij de Limburgers heeft gezien. Zij knokken hard mee om hun huizen te beschermen. "The spirit is goed", aldus de luitenant.
De militairen werken deze dagen in diensten van twaalf uur en worden dan afgelost door collega's.
Dijkinspecteur Ivo van Enckevort loopt langs de nooddijken om te kijken of het allemaal goed gaat. Hij zorgt bijvoorbeeld dat drijfvuil dat tegen de dijken aanslaat wordt opgeruimd en dat schade veroorzaakt door dieren wordt hersteld. De situatie in Well is volgens Enckevort aardig onder controle. "Maar we kunnen niet in de toekomst kijken", zegt de expert.
Volgens de Veiligheidsregio heeft Well tot nu toe aardig weerstand geboden tegen het hoogwater. De nooddijken houden stand. Twee huizen zijn onder water gelopen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.