Terug

Volg Hart van Nederland

Mildere schadeafhandeling aardbevingen Groningen kost miljarden extra

nieuws

23 mrt 2023, 11:31

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) komt met een pakket voorstellen waarmee de schade als gevolg van de gaswinning "milder, menselijker en makkelijker" kan worden afgehandeld. Het instituut heeft als taak schade af te handelen als gevolg van bevingen door gaswinning.

Die coulante schadeafhandeling zal de komende jaren wel tussen de 5 en 10 miljard euro extra kosten, maakt het IMG donderdag bekend. Met de extra miljarden hoopt het instituut een oplossing te bieden "waarbij de wensen van de Groningers centraal staan".

In Groningen komen geregeld aardbevingen voor die veroorzaakt worden door gasboringen, zogenoemde geïnduceerde bevingen. In de provincie ligt het grootste gasveld van Nederland, waar geboord wordt voor aardgas. Vanwege de aardbevingen heeft het kabinet Rutte III in 2018 beloofd de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen. Maar sinds de Russische inval in Oekraïne en de stijgende energieprijzen van de laatste maanden is de roep om weer meer gas uit Groningen te halen luider geworden.

Voor verschillende Groningse actiegroepen is dat onacceptabel. Zij eisen dat de gaskraan zo snel mogelijk dicht wordt gedraaid. Ze willen een "veilige en stressvrije leefomgeving" voor alle Groningers en ruimhartige compensatie voor de geleden schade.

Het kabinet wil dat de reguliere gasproductie in oktober stopt. Dan gaat het gasveld op de waakvlamstand en wordt er alleen nog een beperkte hoeveelheid gas opgepompt die nodig is om de installatie draaiende te houden. In geval van nood kan de gaswinning dan snel worden hervat.

Die vele miljarden euro's komen bovenop het bedrag van ruim 1,6 miljard euro dat eerder is toegekend aan gedupeerden van aardbevingen als gevolg van gaswinning. Ook staat die vergoeding los van onder andere nieuwe schade door aardbevingen.

Eind februari kwam een vernietigend rapport naar buiten over de aardgaswinning in Groningen. Premier Mark Rutte gaf later toe dat de toon van zijn eerste reactie op het enquêterapport niet goed was:

Rutte: 'Mijn reactie op enquêterapport Groningen was niet goed'
1:20
Rutte: 'Mijn reactie op enquêterapport Groningen was niet goed'

Vaste vergoeding

Een van de belangrijke voorstellen van het IMG is het bieden van een vaste vergoeding per aardbeving. Ook wil het IMG dat de vergoeding voor minderjarigen gelijk wordt getrokken met die van volwassenen en moet de overheid een "breed pallet voor voorzieningen voor psychosociale hulp" aan gedupeerden bieden.

Het IMG dringt bij de overheid aan om "voldoende financiële middelen" daarvoor beschikbaar te stellen. Ook wil het IMG dat de politiek het instituut meer wettelijke mogelijkheden geeft.

Snel besluiten

De komende tijd gaat het IMG in gesprek met onder meer de overheid, maatschappelijke organisaties en ondernemers over de voorstellen. Het instituut roept de overheid op om snel tot een besluit te komen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.