nieuws
31 juli 2021, 12:06
In vergelijking met vorig jaar vinden veel minder lhbti'ers dat Nederland (nog) voorop loopt als het gaat om acceptatie van seksuele minderheden. Dat meldt EenVandaag zaterdag op basis van een onderzoek onder ruim 3.800 leden van de lhbti-gemeenschap.
In 2020 vond nog bijna de helft (48 procent) van de gemeenschap dat ons land voorop loopt op het gebied van acceptatie. Inmiddels is die groep fors geslonken: op dit moment vindt nog slechts een derde (32 procent) van de ondervraagden dat het in Nederland de goede kant op gaat met de lhbti-acceptatie.
Veel homoseksuelen, transpersonen en andere seksuele minderheden krijgen nog altijd negatieve reacties op hun geaardheid. Voor het derde jaar op rij zeggen vier op de tien deelnemers hier last van te hebben, naar eigen zeggen met name door jongeren van Arabische afkomst. Vaak gaat het dan om naroepen of discriminerende opmerkingen.
Soms maken ze ook situaties mee waarin ze worden bespuugd of zelfs mishandeld. Volgens zes op de tien ondervraagden is het een probleem om uit te komen voor je geaardheid. "Door de komst van andere culturen naar Nederland is er binnen mijn gemeenschap steeds meer angst gekomen om voor je geaardheid uit te komen", weet iemand.
De helft van de ondervraagden voelt zich bovendien niet vrij om op straat hand in hand te lopen met hun partner, of om hun vriend of vriendin in het openbaar te zoenen. In het onderzoek geeft echter een ruime meerderheid van de heteroseksuele Nederlanders aan daar geen moeite mee te hebben.
Is ons land nog een gidsland op het gebied van lhbti-acceptatie? "Dat waren we ja, twintig jaar geleden", is de meest gegeven reactie van mensen uit de gemeenschap. De respondenten vinden dat de strijd voor gelijke rechten in ons land tot stilstand is gekomen na de invoering van het homohuwelijk. Andere landen hebben ons volgens hen ingehaald.
De opkomst van rechts-conservatieve partijen wordt door de gemeenschap ook genoemd als bedreiging van de acceptatie van de lhbti'ers, meldt EenVandaag tot slot. Deze partijen komen volgens sommige ondervraagden te weinig op voor hun rechten of zouden lhbti-rechten niet vanzelfsprekend vinden.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.