nieuws
13 mrt 2022, 13:53
Nu de prijs van benzine en diesel tot onvoorstelbare hoogte reiken, is er ook een stijging te zien van het aantal automobilisten dat na het tanken wegrijdt zonder betalen. Dat zegt SODA tegen NOS.
SODA is een stichting die voor zo'n 500 pompstations wanbetalers opspoort en bij de politie aangeeft. Ze zien een toename van zowel het aantal mensen dat tankt zonder betalen als het schadebedrag. Waar begin dit jaar nog ongeveer 300 doorrijders per week waren, is dat nu toegenomen tot zo'n 350 tot 370 keer per week.
"Ik denk dat er geen toename is van criminaliteit, maar van onmacht", zegt Lourens 't Hart van SODA tegen NOS. "Mensen willen wel betalen, maar kunnen niet betalen. Ik verwacht dat deze stijging de komende tijd doortrekt met deze hoge pompprijzen", aldus 't Hart.
De politie kan de stijging in het aantal aangiftes niet bevestigen, maar volgens 't Hart komt dat doordat de tankstations vaak eerst wachten met aangifte tot zeker is dat het met opzet is gedaan.
Afgelopen weken ging op sociale media vaak een bericht rond dat een boete voor tanken zonder betalen 131 euro is, goedkoper dan wanneer je bij sommige tankstations je auto volgooit. Advocaat Leonie van der Grinten waarschuwt mensen dat je daarmee echt niet beter uit bent dan wel betalen. "There's no escape en er volgt een strafproces", schrijft ze op Instagram.
"Tanken zonder betalen levert ofwel diefstal op (voor of tijdens het tanken besluiten niet af te rekenen), ofwel verduistering (na het tanken besluiten niet af te rekenen)", aldus de advocaat. "In de praktijk krijg je hier een taakstraf voor en daarnaast dus een aantekening op je strafblad. Dit kan weer gevolgen hebben voor het al dan niet verkrijgen van een VOG (waar ik een tijdje geleden al over schreef)."
Ook geeft ze aan dat je naast de boete en de gemaakte tankkosten óók nog tegen andere kosten aanloopt. "Naast het doen van aangifte heeft de pomphouder de mogelijkheid om een incassoprocedure in gang te zetten om het verschuldigde bedrag alsnog terug te krijgen. Voor deze procedure wordt een incassobureau ingeschakeld, waarvan de kosten ook op de wanbetaler worden verhaald."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.