nieuws
2 feb 2022, 10:13
Er zijn momenteel meer particuliere huurwoningen dan koophuizen in Amsterdam. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek Wonen Amsterdam door de gemeente.
Volgens het onderzoek komt dit door de buy-to-let woningen die worden gekocht om te verhuren. En door de keep-to-let woningen waarbij de eigenaar ergens anders gaat wonen en zijn of haar woning verhuurt.
Uit dat onderzoek blijkt ook dat in twee jaar tijd zo'n 10.000 huizen van de koopmarkt zijn verschoven naar het dure particuliere huursegment. Het aantal particuliere huurwoningen steeg van 12.000 naar 137.400.
Het aandeel koopwoningen in de Amsterdamse woningvoorraad was in 2021, 28,8 procent. Het aandeel in de particuliere huurwoningen was 30,5 procent. Daarnaast is de huurprijs voor nieuwe huurders in de vrije sector gestegen naar gemiddeld 1466 euro.
Wat betreft de sociale huurwoningen is er weinig verandering te zien. Het aantal sociale huurwoningen is gelijk gebleven, terwijl er meer mensen op een sociale of middel dure huurwoning aangewezen zijn.
Het aantal sociale huurwoningen van particuliere verhuurders is met 7500 woningen fors afgenomen. Dat komt door de prijsstijgingen van huizen en het meetellen van de WOZ-waarde in de puntentelling. Betaalbare sociale huurwoningen worden hierdoor op grote schaal geliberaliseerd en verdwijnen naar het dure huursegment.
Volgens de gemeente Amsterdam wordt het voor de lage- en middeninkomens steeds moeilijker om betaalbaar te wonen in de stad.
Binnenkort is er een landelijke opkoopbescherming van kracht. Dit moet het opkopen van woningen voor de verhuur tegengaan. Koopwoningen onder de 512.000 euro moeten dan minimaal vier jaar bewoond worden door de koper.
Wethouder Jakob Wedemijer zegt dat de nieuwe cijfers laten zien dat de wooncrisis niet wordt opgelost met alleen het bijbouwen van woningen. "We bouwen in Amsterdam massaal bij, maar dat is dweilen met de kraan open als door landelijk beleid en enorme huurverhogingen de bestaande betaalbare woningen in rap tempo naar het dure huursegment blijven wegstromen." Hij vindt dat er een landelijke huurprijsregulering nodig is om de prijsstijgingen in de bestaande woningvoorraad te kunnen beperken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.