Terug

Volg Hart van Nederland

'Mbo'ers verdienen meer loon dan menig hbo'er'

nieuws

12 jan 2023, 08:22

Mbo’ers die de techniek in gaan, verdienen anderhalf jaar na hun studie een hoger bruto-uurloon dan menig hbo’er. Ook afgestudeerde verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs verdienen doorgaans een hoog salaris. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit de nieuwe Keuzegids mbo, met daarin een overzicht van 10.000 opleidingen en hun banenkansen.

Het meeste verdient een mbo’er die kiest voor procestechniek: anderhalf jaar na het voltooien van de studie ligt het gemiddelde bruto uurloon op 20,90 euro. Het gemiddelde brutoloon van hbo’ers lag de afgelopen jaren op dik 16 euro per uur.

"Dit is echt een soort emancipatie van het mbo", zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, tegen De Telegraaf. "Het idee was lange tijd: hoe hoger je opleiding hoe meer je verdient, maar de markt begint mbo’ers nu echt anders te behandelen." Dat heeft volgens de hoogleraar te maken met de krapte in een paar cruciale sectoren, zoals de bouw en de techniek.

In bovenstaande video, die eerder is uitgezonden door Hart van Nederland, is te zien dat vmbo-leerlingen worden klaargestoomd voor de praktische opleiding.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.